Huoltomies Jorma, 59, oli ainoa, joka auttoi koiralenkillä jalkansa murtanutta naista – tanskandoggi puraisi käden sairaalakuntoon, mutta auttajaa ei kaduta: "Taisi emännälle tulla isompi kipeä"

0:38

Kuopiolainen Jorma oli ainoa, joka pysähtyi tammikuun alussa auttamaan koiralenkillä jalkansa murtanutta naista. Tilanteessa naisen koira puri miestä käteen, mikä passitti tämän pitkälle sairauslomalle. Jormaa ei silti kaduta, että hän päätti auttaa.

Kuopiolainen Jonna Patronen makasi tammikuun alussa lumihangessa katkenneen sääriluun kanssa ja mietti, miksei kukaan auta.

Kahden koiransa kanssa lenkille lähtenyt nainen oli kuullut kesken lenkin rusahduksen jalastaan ja vaipunut tuskissaan maahan makaamaan.

Ohikulkijoista kukaan ei pysähtynyt tilanteeseen, ennen kuin läheistä parkkipaikkaa aurannut mies päätti kysyä naisen vointia.

– Katselin parkkipaikalta, että nainen makaa maassa mahallaan kahden koiransa vieressä. Ajattelin ensin, että kyseessä oli leikki, kertoo kuopiolainen Jorma, 59.

Koira tempaisi ja puraisi auttajaansa käteen

Pian Jormalle selvisi, että nainen ei todellakaan ollut leikkimässä koiriensa kanssa. Melkein 20 asteen pakkasessa mahallaan maannut nainen ei yrityksistä huolimatta päässyt ylös, joten Jorma päätti lähteä paikalle auttamaan.

– Kysyin naiselta onko ambulanssia soitettu, mutta hänellä ei ollut puhelinta mukana. Soitin paikalle ambulanssin ja tarjouduin pitelemään naisen isoa tanskandoggia, joka oli hämillään tilanteesta ja tempoi eteenpäin.

Koiraihmisenä Jormaa ei pelottanut ottaa vastuuta suuresta tanskandogista, mutta tilanne selkeästi hermostutti koiraa. Koira tempaisi hihnassa ja puraisi miestä suoraan vasempaan käteen.

– Ei se koira millään tavalla vihainen ollut, mutta mietti varmaan, että mikä tämän homman nimi on. Emäntä makaa tuskissaan maassa ja meinasi tuntematon ukko tulla häntä kiskomaan pois, Jorma naurahtaa.

Viiden päivän sairaalareissu

Tilanne raukesi, kun paikalle saapui sekä ambulanssi että naapuritalossa asuva nainen. Koirat päätyivät naisen huomaan ja Patronen siirrettiin ambulanssiin kipeän jalkansa kanssa.

Jormaakin kehotettiin käymään lääkärissä puremahaavansa takia. Mies hakeutui työterveyteen näyttämään vasenta kättään, mutta tällöin haavan arvioitiin paranevan ilman antibiootteja. 

Näin ei kuitenkaan käynyt. Muutamaa päivää myöhemmin Jorma tunsi edelleen kipua ranteessaan ja kaiken lisäksi kuume alkoi nousta. Vaimon tullessa kotiin tammikuisena perjantai-iltana lähdettiin miestä viemään Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Sille tielle jäinkin sitten viideksi päiväksi, Jorma toteaa.

Pienestä puremahaavasta lähtenyt tulehdus oli levinnyt jo pidemmälle ja se jouduttiin kirurgisesti avaamaan, jotta kaikki mätä saatiin ulos.

Kaikesta huolimatta auttaminen ei kaduta

Viiden päivän sairaalassaolon jälkeen Jorma kotiutettiin ja passitettiin helmikuun puoliväliin saakka kestävälle sairauslomalle. Leppoisa savolainen ei siltikään ole pahoillaan tilanteesta.

– Tässä sattui vain huono tuuri, ja taisi koiran emännälle tulla vähän isompi kipeä siinä. Tietysti työkavereiden puolesta vähän harmittaa, kun joutuvat pienellä porukalla auraamaan minunkin alueeni, Jorma kertoo.

Miehen mukaan auttaminen kuuluu kaikille, oli tilanne mikä hyvänsä. Patrosen tapauksessa ohi meni useampi ihminen, joista kukaan ei pysähtynyt auttamaan.

– Joku siellä seisoskeli 50 metrin päässä parkkipaikan pihassa katselemassa tilannetta, mutta ei ollut halukas tulemaan paikalle. Mielestäni kaikkien tulisi edes kysyä, tarvitseeko toinen apua, Jorma toteaa.

Entä jättikö tilanne koirapelkoa?

– Ei tosiaan pelota, mies naurahtaa.

– Koirien läsnäolo ei saa olla syy jättää auttamatta. Kyllä sen huomaa, jos on oikein vihainen koira, mutta tämä ei ollut vihainen. Koira oli vain hämillään emännän hädästä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja