Huolestuttavia koronauutisia Euroopalle – NYT: Sairaalahoidettavien määrä on ylittänyt kevään piikin

Koronaketjujen jäljitys on parantunut huomattavasti – HUS-pomo: Koronatartunnoista 60 prosenttia pystytään paikantamaan 6:11
Video: Tartuntaketjujen jäljitys on parantunut Suomessa huomattavasti

Euroopassa sairaalahoitoa saa tällä hetkellä useampi koronaviruspotilas kuin korkeimmillaan keväällä, kertoo New York Times. Lehti pohjaa laskelmansa Euroopan tartuntatautiviraston, EU-komission ja kansallisten terveysviranomaisten lukuihin 21:stä eri maasta.

Uusien koronatartuntojen määrä on ollut Euroopassa nopeassa nousussa viimeisen kuukauden ajan, eivätkä uudet tiukat rajoitustoimet ole vielä nousua hillinneet. Uusia tartuntaennätyksiä raportoitiin viikonlopun aikana ainakin Saksassa, Italiassa, Portugalissa, Itävallassa ja Puolassa.

Keväällä virus riehui voimakkaimmin muun muassa Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa. Sairaalahoidettavien potilaiden määrä ei niissä ole vielä noussut aivan kevään huipputasolle. Ranskassa ei kuitenkaan olla enää kovin kaukana.

New York Timesin tilastojen mukaan Euroopan paras potilastilanne on Norjassa ja Suomessa.

Terveydenhuolto äärirajoilla Tšekissä ja Puolassa 

Useimmissa Euroopan maissa kevään potilaspiikki on ylitetty. Asukaslukuun nähden pahin tilanne on tällä hetkellä reilun kymmenen miljoonan asukkaan Tšekissä. Sen sairaaloissa hoidetaan nyt yli 8 000 koronaviruspotilasta, kun keväällä luku oli korkeimmillaan vajaat 500.

Useissa maissa on esitetty huolestuneita arvioita terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvystä.

– Lääkärit ja hoitajat saattavat joutua valitsemaan, ketkä potilaista saavat hoitoa, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maan parlamentin alahuoneessa perustelleessaan uusia rajoitustoimia.

Puolalaismediassa useat lääkärit ovat esittäneet huolen, että sairaalavuoteet, hengityskoneet ja hoitajat ovat loppumassa kesken. Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi maa onkin määrännyt tuhansia sotilaita avustaviin tehtäviin ja muun muassa rakentamaan kenttäsairaaloita.

Myös Sveitsi on määrännyt tuhansia sotilaita avustaviin tehtäviin. Ranska on lykännyt ei-kiireellisiä leikkauksia. Belgiassa on jopa pyydetty henkilökunnalta töiden jatkamista positiivisen koronatestituloksen jälkeen, jos he ovat oireettomia.

Kuolemien määrä Puolassa jopa kymmenkertainen kevääseen verrattuna 

Keväällä vakavimmin viruksesta kärsineet maat eivät ole vielä samalla tasolla sen aiheuttamissa kuolemissa. Uusia kuolemia raportoidaan kuitenkin kevättä selvästienemmän muun muassa Portugalissa, Kreikassa ja Unkarissa. Samoin jo edellä mainituissa Puolassa ja Tsekissä.

Puolassa kuoli keväällä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin enimmillään 40 ihmistä vuorokaudessa, kun nyt määrä on ollut jo neljänä peräkkäisenä päivänä yli kolmensadan.

Useat maat odottivat huomattavan pitkään syksyllä uusien rajoitustoimien ottamisessa käyttöön. New York Times arvelee, että tämä voi vielä kostautua kalliisti.

Lue myös:

    Uusimmat