Humalainen illanvietto päättyi painiksi – mies löi hyökkääjäänsä useita kertoja kirveellä päähän, syyte tapon yrityksestä hylättiin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että hyökkääjäänsä useita kertoja kirveellä päähän lyönyt mies ei syyllistynyt rikokseen. Miestä oli syytetty tapon yrityksestä.

Tapaus sai alkunsa illanvietosta Raaseporissa viime joulukuussa, jossa syntynyt sanaharkka kärjistyi painiksi, jossa eräs mies joutui toisen kuristamaksi.

Kuristajaa lyötiin monta kertaa kirveellä päähän

Kuristetuksi joutunut mies kertoi, että hän päätyi talon terassille selällään pystymättä hengittämään tai huutamaan apua.

Hän kertoi, etteivät hänen lyöntinsä tai potkuyrityksensä saaneet kuristajaa lopettamaan. Viimeisenä keinonaan hän oli tarttunut terassilla olleeseen kirveeseen ja lyönyt kuristajaa sillä monta kertaa päähän.

Kirveessä oli teräsuoja päällä, mutta ilmeisesti lyöntien seurauksena suoja oli irronnut.

Hengenvaaralliset vammat

Kirveellä lyöneen miehen kertoman mukaan kuristaja ei jostain syystä reagoinut lyönteihin normaalisti.

Jossain vaiheessa kuristaja kuitenkin hellitti otteensa kirveellä lyöneen kaulasta. Lyödyksi joutuneen miehen päähän tuli useita haavoja ja kolme kallonmurtumaa, joista yksi oli avomurtuma. Vammoja voi luonnehtia hengenvaarallisiksi.

Hänet toimitettiin sairaalaan saamaan hoitoa.

Oikeus: Kyse saattoi olla hätävarjelua

Oikeus katsoi, että kuristaja syyllistyi teossa pahoinpitelyyn. Sen sijaan kirveellä lyöneen osalta oikeus katsoi, ettei se voinut sulkea pois, että kyse olisi hätävarjelusta.

Miesten kertomukset olivat tapahtumissa ristiriitaiset, mutta käräjäoikeus päätyi pitämään kirvestä käytelleen miehen kertomusta todennäköisempänä muun muassa todistajien kertomusten perusteella. Yhtenä perusteena oikeus piti myös sitä, että kirveen aiheuttamat haavat olisivat todennäköisesti olleet vakavammat, jos mies olisi lyönyt kirveellä seisaallaan ylhäältä alas, siten kun lyödyksi tullut oli kertonut.

Kirveellä lyödyksi tulleen miehen päihtymystilaksi oli mitattu 2,98 promillea. Oikeus piti mahdollisena, että huomattavan humalatilan vuoksi mies ei ollut reagoinut lievempään väkivaltaan ja oli lopettanut kuristamisen vasta kirveeniskujen jälkeen.

Kirveellä lyönyt sai maltilliset korvaukset

Oikeus katsoi, että jos mies ei olisi tarttunut kuristettuna kirveeseen, olisi hän voinut tukehtua kuristamisen seurauksena. Koska oikeus ei pystynyt sulkemaan pois tätä hätävarjelutilanteen mahdollisuutta, hylkäsi se kirvestä käyttäneen miehen syytteen tapon yrityksestä.

Sen sijaan kuristaja tuomittiin pahoinpitelystä 25 päiväsakon rangaistukseen ja maksamaan kirvestä käyttäneelle miehelle 100 euroa korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat