Mainos

Hulluttele hyllyillä

Kuka sanoi, että sisustushyllyn pitäisi noudatella tylsän tavallista horisontaalista linjaa? Nyt kirjat ja muut tavarat isketään painovoimaa uhmaaville tasoille ja mielikuvituksellisesti muotoiltuihin kirjahyllyihin, joihin saadaan lisäpirteyttä kirkkaalla värikavalkadilla ja erikoisilla kannattimilla.

Onko olohuoneen nurkassa vuosikausia pönöttänyt kirjahyllykompleksi alkanut riipiä tylsällä olemuksellaan hermojasi? Älä huoli: markkinoilla on useita hyllytasoratkaisuja, jotka onnistuvat piristämään sisustustasi persoonallisella muotoilullaan.

Hyllytasot hurmaavat veikeillä muodoillaan

Perinteisten kirjahyllyjen sijaan sisustajat ovat jo pitkään suosineet seinälle kiinnitettäviä yksittäisiä hyllytasoja, joilla sisustukseen saa huomattavasti enemmän vaihtelevuutta. Seinille saakin koottua varsin mielikuvituksellisia kokonaisuuksia asettemalla niille useampia yksittäisiä hyllyjä.

Suorakulmion mallista poikkeavia hyllyjä saa muualtakin kuin hinnakkaammista designliikkeistä. Hyvä esimerkki on IKEA, josta löytyy huokeaan hintaan astetta kookkaampaa sahalaitakuviota noudatteleva hyllytaso. Hylly kuuluu suosittuun LACK-sarjaan, ja sitä saa muun muassa kirkkaanpunaisena ja mustana.

Kaarevia muotoja kaipaaville valinnanvaraa löytyy esimerkiksi Pisla Oy:n maahantuomasta Bolis Italian -sarjasta, jonka laakeaa oikeinmerkkiä muistuttavaan Vitra Ok -hyllyyn kirjat voi asetella hauskasti painovoimaa uhmaavalla tavalla. Huomaamattomien kannattimien ansiosta hyllystä kehkeytyy varsin näyttävä sisustuselementti.

Myös Vitra Boa -lasihyllyistä saa koottua varsin veikeän kokonaisuuden. Kirjat ja muut hyllylle aseteltavat tavarat pysyvät pystyssä horisontaalisella tasolla, mutta hyllyn keskellä oleva yllättävä mutka tuo muuten tavalliseen lasihyllyyn kiinnostavan yksityiskohdan.

Formverkin Bookworm -kirjahyllytaso sen sijaan ei noudata mitään normimuotoilun sääntöjä. PVC-muovista tehty seinään kiinnitettävä hylly taipuu juuri niin mielikuvituksellisiin muotoihin kuin sisustaja itse haluaa. Bookwormia taivutellessa on ainoastaan pidettävä huolta siitä, että kirjoja paikallaan pitävät välilevyt asettuvat niin, että kirjalliset teokset voivat nojata niihin.

Huomio kiinnikkeisiin – tai sitten ei

Seinään kiinnitettäviin tasoihin saa halutessaan lisävinkeyttä erilaisten kiinnitteiden avulla. Jos kotinsa hyllyratkaisuja uusiksi laittava sisustaja haluaa huomion kiinnittyvän erityisesti mielikuvituksellisesti muotoiltuun hyllyyn, kannattaa käyttää huomaamattomia kiinnikkeitä, jotka korostavat tason sisustuselementillistä roolia entisestään.

Toisaalta taas värikkäät tai muuten erikoiset kiinnikkeet toimivat myös varsin hauskoina yksityiskohtina, ja niiden avulla tilan sisustuksellista ilmettäkin saadaan muutettua vaivattomasti.

Esimerkiksi normaali lasitaso näyttää aivan erilaiselta, jos se on kiinnitetty seinään sähkönsinisillä hyllykiinnikkeillä – etenkin, jos tilassa on käytetty myös muita tyyliin sopivia samansävyisiä sisustusyksityiskohtia, kuten vaikkapa sohvatyynyjä tai siniseen taittuvia taideteoksia.

Älä tyydy laatikkomaiseen kirjahyllyyn

Myös itse kirjahyllyt ovat saaneet uusia ulottuvuuksia. Perinteisistä hyllytasoista ja kirjahyllykomplekseista tuttu suorakulmiomallia ei kuitenkaan kannata kammota viimeiseen saakka persoonallisia ratkaisuja hakiessaan.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Formverkin Stacked-kirjahylly, joka kaikessa geometrisyydessään on näyttävä näky. Sen hienous piilee erikokoisten suorakulmioiden muodostamassa vaihtelevassa kokonaisuudessa, jonka uumeniin voi sijoittaa painavimmatkin proosateokset.

Pyöreiden muotojen yhdistäminen kirjahyllyyn voi kuulostaa oudolta, mutta lopputuloksena on persoonallinen sisustusratkaisu. Muotojen vaihtelevuus tuo eloisuutta muuten herkästi tylsältä näyttävään kirjahyllyyn.

Tällainen on esimerkiksi Formverkin ABS-muovista tehty Boogie Woogie -kirjahyllykompleksi, jonka aaltoileva muoto tuo liikettä ja keveyttä perusmalliltaan suorakulmiota noudattelevaan ja massiiviseenkin kokonaisuuteen. Hyllyjä on saatavilla valkoisena, mustana ja punaisena.

Kirjahyllyjä ja sisustustasoja valittaessa kannattaa pitää mielessä, että hyllyratkaisut ovat usein sisustuksen pisimpään pysyviä elementtejä: kookkaita hyllykokonaisuuksia kun ei jaksa olla jatkuvasti raahaamassa kotiinsa, eikä seinään kiinnitettävien hyllyjenkään proppaus välttämättä jokaviikkoisena puuhana innosta. Lisäksi ne usein toimivat varsin huomiota kiinnittävinä sisustuselementteinä.

Tasoratkaisuja kannattaakin pohtia suhteellisen huolella. Muista kuitenkin, että olipa hyllyratkaisusi mikä tahansa, valinnanvaraa löytyy – eikä esteenä ainakaan ole tasojen mielikuvituksellisten muotojen puute. Älä siis tyydy pelkkään suorakulmioon, jos sisäinen sisustajasi kaipaa räväkkää boogiewoogieta!

Lähteet: www.ikea.fi, www.formverk.fi, www.pisla.fi
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Ikea, Pisla Oy, Formverk

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.