Mainos

Huippututkija suivaantui yliopistojen säästöistä – ”Työhuonettani siivotaan 7000 euron kuukausipalkalla”

Turun yliopiston professori Matti Wiberg laukoo blogissaan suorat sanat yliopistojen säästövimmasta.

– Vallalla on trendejä, jotka vääjäämättä näivettävät yliopistoa, ilman, että kukaan nimenomaisesti tätä lopputulosta tavoittelisi, valtio-opin professori Wiberg kirjoittaa.

Kärjekkäistä mielipiteistään tunnettu professori antaa kolme esimerkkiä. Ensinnäkin siivousta on kilpailutusten tuloksena vähennetty.

– Kehittämistoimista vastaavat ovat laskeneet mielekkääksi sen, että työhuonettani siivotaan 7 000 euron palkalla eikä 2 000 euron palkalla. Kun työnantaja jokaisella siivouksen kilpailutuksella ostaa käytännössä vähemmän siivousta, niin työntekijän pitää itse siivota, ellei hän halua kärsiä työtilojen likaa.

Wiberg paheksuu myös yliopiston kännykkähankintoja. Työnantajan hankkimat kännykät ovat hänen mukaansa niin huonoja, että työntekijät käyttävät työasioiden hoitamiseen omaa, parempaa, matkapuhelintaan.

– Hankitut halvat kännykät ovat niin kehnoja, että puhelun sisältöä ei kuule kunnolla sen enempää soittaja kuin vastaanottajakaan, hän kirjoittaa.

Kolmas Wibergin kritiikin kohde on toimistosihteereiden karsiminen professoreilta.

 Heidät keskitetään palvelukeskuksiksi kutsuttuihin yksiköihin, jotka edustavat orwellilaista maailmaa, nimeä myöden. Helppo on ennustaa, että käytännössä professorit tekevät toimistosihteereidenkin työt: huoltavat kopiokoneita ja kirjoittavat matkalaskuja, varaavat luentosaleja, rekisteröivät opintoja, tilaavat toimistotarvikkeita.

Wibergin mukaan yliopisto tuottaa säästöillään ”kielteisiä oheisvaikutuksia kuten tuottavuustappioita ja suoranaista työviihtymättömyyttä”.

– Ei nouse Suomen tiede näillä puuhilla! hän lataa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.