Huipputoimittajat kertovat: Mistä löytyvät parhaat juttuideat?

Media pursuaa juttuja. Sanomalehdet ja sähköiset mediat julkaisevat päivittäin jopa satoja juttuja lukijoiden luettavaksi ja kuunneltavaksi niin internetissä, radiossa, televisiossa kuin lehdissäkin. Mistä nämä kaikki jutut syntyvät?

Kysyimme Suuri Journalistipalkinto -kilpailun 15 ehdokkaalta, mikä on paras tapa hankkia juttuideoita, joista syntyy lopulta juttu luettavaksi, kuunneltavaksi ja katsottavaksi.

– Ylipäätään se, että seuraa aikaansa: Muun median seuraaminen on aivan a ja o. Kun puhutaan muista poikkeavista juttuideoista, ne useimmiten syntyvät taustayhteyksien ja ns. lähteiden kanssa juttelemalla – niistä ne parhaat jututkin syntyvät. Nykyään sosiaalinen media on myös erityisesti seuraamisen arvoinen, kertoo MTV Uutisten Timo Haapala, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa Ulkoministeriön tietovuodon paljastamisesta.

Vuosittain järjestettävässä Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa on kolme kategoriaa, joissa on kolme ehdokasta tai ehdokasryhmää kussakin kategoriassa. Kategoriat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko ja Vuoden journalisti. Ehdokkaita on yhteensä 15.

Seuraa maailmaa

Kaikki ehdokkaat korostavat sosiaalisuutta juttuideoiden hankinnassa.

– Vastaus lienee perinteinen: seuraamalla maailmaa. Mieluiten pyörimällä mahdollisimman erilaisissa porukoissa, tapa, joka hukkuu useimmilta ikääntymisen ja keskiluokkaistumisen myötä. Myös itseltäni. Toimittajien maailmankuva on keskiluokkainen ja instituutiolähtöinen. Kaikki sitä vastaan potkiva tekeminen ja ajattelu on arvokasta, miettii Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Long Playn Riku Siivonen.

– Useimmiten parhaat juttuideat löytyvät keskustelemalla. Maailma on täynnä ideoita, mutta poikkeuksellisen hyvän aiheen ja oikean hetken löytää yleensä silloin, kun asiaa tarkastelee useamman ihmisen näkökulmasta. Tämä onnistuu oikeastaan vain keskustelemalla, kertoo Yle Uutisten nettiosaston tuottaja ja Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Jarkko Ryynänen.

– Pitää keskustella ihmisten kanssa. Seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Ihmettelemällä maailmaa, kävelemällä levottomasti edestakaisin. Ei ole mitään tiettyä tapaa, tiivistää Yle Uutisten Aki Kekäläinen. Hän on myös ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa Me tiedämme missä asut -projektista.

Muista kuunnella

Keskusteleminen on kaikkien journalistien mielestä tärkeää. Kuunteleminen ja lukeminen mainitaan myös.

– Juttuaiheet löytyvät usein keskustelemalla itseä fiksumpien ihmisten kanssa. Kun osaa lisäksi kuunnella, on jo pitkällä. Todennäköisesti aihe kiinnostaa muitakin. Näin syntyy tosin vasta juttuaiheita. Jutuksi asti kantavia ideoita niistä kehittyy vasta systemaattisella pallottelulla mielellään muiden jutuntekoon osallistuvien kanssa, Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Kaskas Median Annina Huhtala tiivistää.

– Kuunteleminen, puhuminen, lukeminen. Pitää kuunnella, mistä muut puhuvat ja mistä asioista itse huomaa puhuvansa toistuvasti. Oman elämänpiirin rutiineista poikkeaminen auttaa, vaikka onkin vaikeaa. Lisäksi pitää lukea kirjoja ja lehtiä minkä ehtii, Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Long Playn Anu Silfverberg vastaa.

Kamera kannattaa olla aina mukana

Työvälineet mainitaan myös juttuideoiden hankinnassa. Valokuvaajalla se saattaa olla kamera, toimittajalla mieli.

– Pitää olla kamera mukana aina kun on ulkona, kertoo tavoistaan valokuvaaja Jarmo Vehkakoski, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa yhdessä Kauppalehden toimittaja Heikki Haapavaaran kanssa Koilisväylä-artikkeleista.

– Paras tapa on kuunnella omaa, sisäistä ääntään eli huomata omat tunnereaktiot. Mistä minä innostun, hämmästyn, tuohdun? Oma sisäinen ääni on kuin herätyskello, joka havahduttaa huomaamaan maailman kummallisuudet. Sitä kannattaa myös noudattaa. Parhaat jutut tuppaa tekemään niistä aiheista, jotka kiinnostavat itseä. Omaa ääntään voi voimistaa elämällä avoimin mielin ja uteliaalla asenteella, Helsingin Sanomien toimitussihteeri Katarina Baer pohtii. Hän on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla keskiviikkona 26.3.2014 kello 20 alkaen.

Äänestä myös omaa suosikkiasi suurijournalistipalkinto.fi-sivustolla. Yleisön suosikki valitaan ja palkitaan gaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat