Huippupoliitikkojen Ukraina-ryhmä kokousti Münchenissä – Sanna Marinin osallistumisesta ei tietoa

Tammikuun lopussa Ukrainan presidentin kanslia kertoi perustaneensa kansainvälisen ohjausryhmän edistämään maan turvallisuutta ja euroatlanttisia suhteita. Münchenin turvallisuuskokouksessa ryhmän puheenjohtajat kertoivat sen tavoitteiden tähtäävän Naton huippukokoukseen, joka järjestetään heinäkuussa Washingtonissa.

Kansainvälinen ohjausryhmä kokoontui Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä viime lauantaina.

Pääosin entisistä huippupoliitikoista koostuvan ryhmän jäsenistä läsnä Münchenissä olivat Ukrainan mukaan Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt, Saksan vihreiden puheenjohtaja Omid Nouripour sekä Yhdysvaltain entinen Ukraina-erityisedustaja Kurt Volker.

Tiedossa ei ole osallistuiko muita jäseniä, esimerkiksi Suomen entinen pääministeri Sanna Marin, etäyhteydellä kokoukseen.

Kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ohjausryhmän puheenjohtajat Anders Fogh Rasmussen ja Andri Jermak valottivat tarkemmin ryhmän tavoitteita.

– Naton Vilnan huippukokouksessa päätettiin, että Ukraina tulee saamaan kutsun Natoon, kun liittolaiset sen hyväksyvät ja ehdot täyttyvät. Ryhmä tarkastelee, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, Rasmussen sanoi.

Naton entisen pääsihteerin Rasmussenin mukaan tarkoituksena on perehtyä tarkasti siihen, mistä ehdoissa on kyse.

– Onko osa ehdoista jo täyttynyt? Miten ja milloin pystyttäisiin täyttämään ne ehdot, jotka ovat vielä täyttämättä, Naton entinen pääsihteeri kuvasi ryhmän työtä.

"Nyt pitää auttaa Ukrainaa voittamaan"

Jermakin ja Rasmussenin mukaan työ tähtää ennen kaikkea Naton heinäkuun huippukokoukseen. Puolustusliiton 75-vuotisjuhlakokous järjestetään Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa.

Rasmussen itse on sitä mieltä, että Ukrainalle pitäisi esittää jäsenyyskutsu jo Washingtonin kokouksessa.

Hän otti myös voimakkaasti kantaa sen puolesta, että Ukrainaa tukevat länsimaat poistaisivat rajoitteensa Ukrainan tukemisessa. Hän penäsi Ukrainalle muun muassa lisää hävittäjiä, Saksan Taurus-ohjuksia ja Yhdysvaltojen pitkän kantaman aseistusta. 

– Tällainen askel askeleelta -lähestymistapa aseapuun ei voita sotaa. Sillä on autettu Ukrainaa selviytymään. Nyt pitää auttaa sitä voittamaan. 

Lue myös:

    Uusimmat