Huima paljastus: Kaikkien aikojen rahakkain urheilusopimus on entistäkin uskomattomampi

Baseballin supertähti Shohei Ohtani teki MLB-liigassa pelaavan Los Angeles Dodgersin kanssa vastikään 10-vuotisen, kaikkiaan 700 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen, jota on kuvailtu koko urheiluhistorian arvokkaimmaksi. Valtaosa sopimuksen kokonaisarvosta maksetaan Ohtanille kuitenkin vasta varsinaisen sopimuskauden jälkeen.

Pohjoisamerikkalaisten mediatietojen mukaan Ohtani ehdotti lykkäyksiä itse ja niinpä hänelle maksetaan seuraavien kymmenen vuoden aikana vain 2 miljoonaa dollaria kaudessa. Loput 680 miljoonaa dollaria maksetaan 68 miljoonan dollarin suuruisina erinä, ilman korkoja, vuosina 2034–2043.

Vastineeksi lykkäyksestä Ohtani sai sopimukseensa siirron estävän pykälän koko kymmenen vuoden ajanjaksolle.

Dodgersille maanantai-iltana viimeistelty sopimus mahdollistaa rahakkaat pelaajahankinnat myös Ohtanin ympärille. 29-vuotias japanilainen on MLB:n supertähti ja pelaajana sikäli poikkeuksellinen, että hän on sarjan huippuja niin syöttäjänä kuin lyöjänä.

Kuusi kautta MLB:ssä pelanneella Ohtanilla on myös varaa nyt nähtyyn ratkaisuun, sillä hän tienaa pelkästään henkilökohtaisilla yhteistyösopimuksillaan 50 miljoonaa dollaria vuodessa.

MLB:ssä ei ole käytössä varsinaista palkkakattoa vaan niin sanottu luksusvero. Sillä rokotetaan niitä seuroja, joiden palkkakustannukset ylittävät kullekin kaudelle erikseen määritellyn palkkakynnyksen, joka on esimerkiksi ensi kauden osalta 237 miljoonaa dollaria joukkuetta kohden.

Luksusvero on 20–50 prosenttia palkkakynnyksen ylittävästä summasta riippuen siitä, monellako kaudella seura on kynnyksen ylittänyt.

Ohtanin tuoreen sopimuksen arvo on määritelty palkkakynnystä laskettaessa noin 46 miljoonaan dollariin kautta kohden.

Lue myös:

    Uusimmat