Huikeat 50 kiloa laihduttanut Raakel Lignell: Näin painoni pysyy kurissa

Raakel Lignellin matka tanssiparketin upeaksi kuningattareksi on hämmästyttänyt tänä syksynä suomalaisia Tanssii Tähtien Kanssa -sarjan myötä. Lignell viihtyy nykyään selvästi niin tanssin parissa kuin omissa nahoissaan, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttaminen ei ole Lignellin kohdalla tapahtunut yhdessä yössä. Kuinka kymmeniä kiloja painoaan pudottanut kaunotar onnistuu pitämään painonsa kurissa?

Muusikko Raakel Lignell, 46, on pudottanut viime vuosina painoaan yli viisikymmentä kiloa. Matka kohti hoikempaa olemusta on ollut pitkä, mutta aikaa vienyt projekti on auttanut siinä, että liikunta ja terveellinen ravinto ovat juurtuneet osaksi Lignellin nykyistä elämäntapaa – paluuta entiseen ei nimittäin ole.

– Kun saavutin tavoitteeni moninkertaisesti, minulla oli ensin sellainen olo, että tämä on ihan mahtavaa: minä pystyn tekemään vaikka mitä! Pystyn liikkumaan, saan ostaa kivoja vaatteita ja elämä hymyilee. Muutos vireystasossani oli hurja, Lignell kertoo.

Liikunnalle vastapainoa

Kun omaksutaan uusi, terveellisempi elämäntapa ja saavutetaan toivottuja tuloksia, vie liikuntainto usein mennessään. Lignell muistuttaa, että raskaan liikunnan vastapainoksi on ensisijaisen tärkeää pitää huolta myös siitä, että keho saa levätä. Hänelle yksi suurimmista haasteista painonpudotuksen jälkeen on ollut hyväksyä se, että keho kaipaa lepoa.

– Minulle ehkä suurin haaste on sellainen rauhoittuminen ja levon löytäminen ja ajoittaminen, koska kun innostun, niin lähden vauhtiin kovaa ja silloin myös lasku saattaa olla kova, jos ei ole muistanut pitää itsestään huolta, Lignell kertoo.

Vähitellen hän on kuitenkin oppinut ottamaan ilon irti myös rauhoittumisesta.

– Se on minulle suuri pelastus arjessa, että pystyn hetkeksi rauhoittumaan. Saatan myös mennä ovesta ulos hetkeksi aikaa ja hengitellä rauhassa puolen minuutin ajan. Pienetkin hetket rauhoittumista voimaannuttavat ja sitten jaksaa taas! Lignell toteaa.

Myös oma elämäntilanne on tärkeää ottaa huomioon arjen liikuntahetkien suunnittelussa.

– Jos elämä on stressaavaa, niin liikunta ei saa olla stressaavaa. Silloin liikunnan täytyy olla jotain erilaista: vaikkapa ulkona kävelyä, Lignell vinkkaa.

Tavoitepainossa pysyminen on suuri haaste

Kun terveellisiä elämäntapoja tavoittelee kunnianhimoisesti antaen kaikkensa, saavutetaan usein merkittäviä tuloksiakin. Tästä Lignell on saanut nauttia pitkään.

– Minussa tapahtui prosessin myötä valtava muutos kun löysin liikunnan ja vireystilani kohosi oikealla ravitsemuksella. Tämä kaikki on ollut minulle niin iso juttu ja mullistava tekijä, että olen ollut kuin aallonharjalla puolitoista vuotta: painoni on pudonnut ja kuntoni kohonnut, Lignell kuvaa tuntemuksiaan.

Kun tavoitepaino – tai tavoiteltu hyvä olo – on saavutettu, asettaa saavutetussa olotilassa ja painossa pysytteleminen usein kiloja karistaneelle haasteita, joista harvoin puhutaan. Lignell kokee, että nimenomaan saavutetun olotilan säilyttäminen on yksi suurimmista haasteista koko elämänmuutoksessa, jonka hän on laihdutusurakan kautta käynyt läpi.

– Lopulta painoni asettui tiettyihin lukemiin. Painoni oli laskenut hurjasti enemmän kuin mitä olin alun perin ajatellutkaan, koska minä en ajatellut, että minun pitäisi laihtua joku tietty määrä, vaan halusin jaksaa arkeani. Ajattelin, että ei minun tarvitse huolehtia. Ajattelin, että tämä on nyt tässä ja minulle ei tule enää ikinä kiloakaan takaisin, Lignell kertoo.

Freelancerina pitkään työskennelleelle Lignellille elämä on liki aina ollut erilaisten projektien saattamista loppuun. Projektiluontoisen elämäntavan jo vuosia sitten omaksuneelle muusikolle laihdutusurakan päättyminen aiheutti harmaita hiuksia.

– Tiedän, että pystyn ihan mitä vain kunhan tiedän, että se loppuu. Tämä ei kuitenkaan voi loppua. Minä en voi laittaa tätä asiaa sivuun ja ajatella, että se on suoritettu ja palata takaisin sipsipussille, Lignell kertoo.

– Minun täytyi pystyä löytämään se motivaatio ja ilo joka päivä, Lignell jatkaa.

Lignell sai paljon huomiota osakseen kun kilojen karistaminen sai hänet puhkeamaan kukkaan. Tavoitteiden saavuttaminen ja ajatus arjesta ja saavutettujen tavoitteiden varjelemisesta mietitytti Lignelliä tuolloin paljon.

– Jossain vaiheessa huomasin, että minulle alkoi tulemaan paineita. Mietin, että mitä kaikki ajattelevat, jos minulle kertyykin muutama kilo lisää. Olenko sitten ihan luuseri kaikkien mielestä? Lignell kertoo mietteistään.

Arjen hallinta ratkaisee

Vähitellen Lignell oppi hyväksymään sen, ettei hänen laihdutusurakkansa ole vain hetkellinen projekti, vaan matka, jota kuljetaan loppuelämä. Tärkeimpänä ohjenuorana terveellisten elämäntapojen säilyttämisessä hän pitää sitä, että arkiset valinnat ovat rutinoituneet – silloin itselleen voi antaa luvan myös lomailla.

– Arjen hallinta on se ykkösjuttu. Esimerkiksi kesälomalla päätin ottaa ihan löysin rantein. Lenkkeilin vähän ja jumppailin silloin tällöin, mutta niihin normaaleihin treenimääriini verrattuna urheilin todella vähän ja minulle olikin tullut vähän lisää painoa, Lignell kertoo.

Kun arkiset valinnat noudattavat terveellistä elämäntapaa, alkaa kymmeniäkin kiloja laihduttanut päästä pisteeseen, jota Lignell kutsuu oman hyvän olon painoksi.

– On aika tyypillistä, että jos tiputtaa tosi ison määrän painoa, niin paino elää ehkä vähän aikaa ja löytää lopulta oman tilansa: muutama kilo saattaa tulla takaisin ja sitten paino asettuu oman hyvän olon painoksi. Minä en ole valmis siihen, että pingottaisin ja joutuisin joka hetki miettimään, että mitä saan syödä ja mitä en saa syödä tai olenko treenannut riittävästi, Lignell toteaa.

Tulevaisuudessa Lignell toivookin, että hän säilyttää oman hyvän olon painonsa miettimättä kaloreita.

– Haluan treenata siksi, että rakastan sitä ja siitä tulee hyvä olo: en halua miettiä kilojani. Oman hyvän olon paino ei ole sellainen, että sen voisi päättää etukäteen. Se löytyy elämällä. Se, että minä pystyn elämään ja siinä on joustovaraa ilman, että minä joudun stressaamaan tai miettimään liikaa. Haluan elää elämääni ja kokea, että voin hyvin ja jaksan hyvin – se on minun hyvän olon painoni! Lignell hymyilee.

Raakel Lignell kertoi elämäntavoistaan I Love Me -messuilla 12.10.2013.

Lue myös:


Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat