Huikea hetki lähestyy: Nasan kopteri valmiina historialliselle ensilennolleen Marsissa!

Nasan minikopteri selvisi ensimmäisestä yöstään yksin Marsissa 90 asteen pakkasessa – katso videolta, miten helikopteri toimii planeetan pinnalla 0:53
Nasan minikopteri selvisi ensimmäisestä yöstään yksin Marsissa 90 asteen pakkasessa – katso videolta, miten helikopteri toimii planeetan pinnalla

Ihmiskunnan ensimmäinen Mars-helikopteri on valmiina sunnuntaille kaavaillulle historialliselle ensilennolleen.

Ingenuity-minikopteri ampaisee ensilennolle Jezero-kraatterin yläpuolelle 40 sekunnin ajaksi. Lento on lyhyt, mutta silti noin neljä kertaa pitempi, kuin Wrightin veljesten ensilento Maassa yli 117-vuotta sitten, kertoo Space.com sivuillaan.

Ingenuityn on tarkoitus lentää noin kolmen metrin korkeudella ja se ottaa samalla kuvamateriaalia. Noin 60 metrin päähän kopterista parkkeerattu Perseverance-mönkijä tarkkailee myös lentoa.

Lento ei ole helppoa Marsin ohuessa kaasukehässä, jossa potkurilta vaaditaan merkittävästi suurempaa nostovoimaa. Lisäksi kopterin pitää lentää täysin itsenäisesti vieraassa maailmassa, ladata akkunsa auringonvalolla ja selvitä yöt 90 asteen pakkasessa.

Mikäli Ingenuity selviää kunnialla ensimmäisestä lennostaan, se laskeutuu latautumaan ja lähettää Maahan tietoja ennen uutta lentoaan.

Lue myös:

    Uusimmat