HS: Yhdysvallat oli asettamassa Harry Harkimoa pakotelistalleen – pelastui mystisestä syystä

Helsingin Sanomat uutisoi laajassa artikkelissaan, että liikemies Harry Harkimo oli joutua Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi Venäjä-kytköstensä vuoksi vuonna 2014. Hän säästyi kuitenkin listalle joutumiselta "mahdollisten tahattomien seurausten vuoksi".

Helsingin Jokerien edustusjoukkueen ja Hartwall-areenan entinen omistaja Harry Harkimo oli vähällä joutua Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi, koska hänet nähtiin maan ulkoministeriössä Vladimir Putinin lähipiirin kanssa asioivana liikemiehenä. Näin uutisoi sunnuntain Helsingin Sanomat.

Harkimo myi osuuden Jokereista ja seuran kotihallin Hartwall-areenan venäläisille oligarkeille Gennadi Timtshenkolle ja Rotenbergeille vuonna 2013, kun helsinkiläisjoukkue oli siirtymässä Putinin perustamaan itäiseen kiekkoliigaan KHL:ään.

Kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin ja pyrki liittämään niemimaan itseensä vuonna 2014, Yhdysvallat vastasi tekoon pakotteilla. Harry Harkimo oli HS:n haastatteleman, tuolloin ulkoministeriön pakotepolitiikasta vastuussa olleen Daniel Friedin mukaan yksi listalle joutuvista nimistä.

– En muista häntä koskevia seikkoja spesifisti. Mutta yleisesti ottaen me jahtasimme Putinin kätyreitä sekä näiden kätyreiden edustajia ja liikekumppaneita, Fried kertoi HS:lle.

Friedin muistikuvien mukaan jokin taho tai henkilö Suomen valtiojohdosta oli kuitenkin yhteydessä Yhdysvaltojen ulkoministeriöön ja puhui Harkimon puolesta, jotta tämä välttäisi pakotelistalle joutumisen. Perusteluna käytettiin muun muassa Jokerien toiminnalle aiheutuvaa haittaa.

– Suomesta tullut argumentti liittyi mahdollisiin tahattomiin seurauksiin. Ja me ymmärsimme argumentin, Fried kertoi HS:lle.

Friedin mukaan ilman Suomen valtiollisen tahon väliintuloa Harkimo olisi lisätty pakotelistalle.

– Kyllä. Minusta noin voi todeta, Fried vahvisti kysyttäessä lehdelle.

Myös oligarkkien Timtshenkon ja Rotenbergin omistama Hartwall-areenan halliyhtiö vältti tuolloin pakotteiden kohteeksi joutumisen, HS:n mukaan samoista syistä.

HS ei saanut lopullista selvyyttä, kuka pelasti Harkimon pakotelistalta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Tuomiojan seuraaja Timo Soini kiistivät HS:lle tienneensä Harkimoa koskevasta menettelystä tai koko pakoteuhasta. Myös silloinen pääministeri Juha Sipilä viestitti HS:lle olleensa tietämätön asiasta.

Toisen mielenkiintoisen HS:n selvittämän tiedon mukaan Harkimo järjesteli liikemies Kai Paanaselle useita eri tapaamisia  suomalaisten päättäjien kanssa. Pakotteiden kohteeksi joutunut Paananen tunnetaan idän yhteyksistään ja lämpimistä väleistään muun muassa oligarkki Gennadi Timtshenkoon.

Liike Nytin kansanedustajana toimiva Harry Harkimo ei ole kommentoinut Venäjä-yhteyksiään Helsingin Sanomille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja