HS: Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön Hornet-keskusteluista, joissa mukana myös Yhdysvallat

Ovatko ukrainalaiset jatkaneet keskusteluja Horneteista, presidentti Niinistö? 2:40
Ovatko ukrainalaiset jatkaneet keskusteluja Horneteista, presidentti Niinistö?

Presidentti Niinistö sanoi keskiviikkona MTV:n haastattelussa, ettei Ukrainasta ole oltu häneen yhteydessä Horneteja koskien.

Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön hävittäjiä koskevista kolmenvälisistä keskusteluista, joissa olisi mukana myös Yhdysvallat, kertoo Helsingin Sanomat hankkimiinsa tietoihin pohjaten.

Lehden mukaan pyyntö keskusteluista on reaktio pääministeri Sanna Marinin (sd.) Ukrainan-vierailullaan aiemmin tässä kuussa esittämiin kommentteihin.

Kiovassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tavannut Marin nosti kysyttäessä esiin mahdollisuuden luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Marin sanoi, että asiasta voitaisiin hänen mielestään käydä keskustelua.

Keskusteluun pitäisi saada mukaan myös Yhdysvallat, sillä Hornetit ovat yhdysvaltalaisen yrityksen valmistamia. Hornetit ollaan korvaamassa Suomessa lähivuosina niin ikään yhdysvaltalaisvalmisteisilla F-35-hävittäjillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marin ei ottanut HS:lle keskiviikkona antamassaan vastauksessa kantaa väitettyyn keskustelupyyntöön.

– Olen kertonut presidentti Zelenskyille, että voimme keskustella asiasta, mutta lupauksia ei ole annettu, Marinin erityisavustajansa kautta HS:lle välittämässä kirjallisessa viestissä sanotaan.

– Olen myös kertonut Suomen tehneen päätöksen uusien hävittäjien hankinnasta ja että voimme keskustella poistuvan kaluston käytöstä yhdessä valtiojohdon kanssa huomioiden geopoliittisen sijaintimme.

Helsingin Sanomilla ei ole tietoa siitä, onko muille maille esitetty vastaavanlaisia pyyntöjä.

Käsiäänestys: Onko hornettien lähettäminen Ukrainaan realismia? 2:04
Käsiäänestys: Onko hornettien lähettäminen Ukrainaan realismia?

Lue myös:

    Uusimmat