Mainos

HS: Suomensyyrialaisella lelusalakuljettaja Rami Adhamilla jihadistikytköksiä

Suomessakin tunnetuksi tulleella suomensyyrialaisella lelusalakuljettaja Rami Adhamilla on Helsingin Sanomien mukaan tiivitä jihadistiyhteyksiä.

Suomensyyrialainen Adham on ollut esillä sekä Suomessa että kansainvälisissä medioissa, koska hän on käynyt Syyrian Aleppossa lähes 30 kertaa ja vienyt esimerkiksi leluja lapsille.

Aiemmin tässä kuussa SDP:hen liittynyt mies poseeraa omalla Facebook-sivullaan muun muassa jihadistisaarnaaja Abdullah al-Muheisnin kanssa. Helsingin Sanomat kirjoittaa, että al-Muheisni on työskennellyt muun muassa Isisin, al-Qaidasta irronneen al-Nusran rintaman sekä Ahrar al-Shamin kanssa. Toisessa kuvassa Adham on huoneessa, jossa on islamistijärjestö Islamic Frontin lippu.

Jihadistiyhteydet nosti esille SDP:n jäsen Anter Yasa Facebook-päivityksessään lauantaina. Yasa totesi päivityksessään "tuntevansa häpeää" SDP:n edustajana.  

Adham kiistää yhteydet

Suomensyyrialainen Rami Adham kiistää yhteydet jihadistiryhmiin lehdessä.

– Ei ole mitään äärikytköksiä, se on vain teidän mielessänne, Adham sanoo haastattelussa.

Lelusalakuljettajana maailmalla tunnetuksi tullut mies liikkuu alueilla, jonne kansainväliset avustusjärjestöt eivät pääse, ja tarvitsee tähän hallitsevien islamistiryhmien apua. Adham sanookin lehdelle, että hänen turvamiehensä ovat Vapaan Syyrian armeijan taistelijoita. Vapaan Syyrian armeija on kapinallisryhmien kattojärjestö.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusola muistuttaa, että jos Syyriassa haluaa toimia, niin siihen tarvitaan apua.

Tämä ei olekaan professorin mukaan ongelma, vaan se, että Adhamin Facebook-viesteistä käy ilmi, että mies kokee Syyrian sodan uskollisena sotana esimerkiksi shiiamuslimeita vastaan.

Helsingin Sanomat kertoo muun muassa, että eräässä päivityksessä Adham toteaa kaksitoistashiialaisuuden edustajien, eli shiia-islamin suurimman suuntauksen, kuuluvan ”sairaaseen ja äärimmäiseen kulttiin, joka pohjautuu ihmisten palvomiseen (Ali ja Hussain) ja on täynnä kerettiläisiä näkemyksiä”.

Juusola kritisoi haastattelussa SDP:tä ja myös lehdistöä siitä, että se ei ole tarkastanut miehen taustoja.

Lehdessä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei kommentoi Adhamin islamistikytköksiä. 

Katso arkistovideo lelusalakuljettajasta:

2:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.