Mainos

HS: Ruotsissa ihmetellään suomalaisten intoa lyhentää asuntolainaa – ”Ei mitään järkeä”

Suomalaisten ja ruotsalaisten tavat lyhentää asuntolainaa eroavat suuresti.

Kun Suomessa asuntolainat maksetaan pois yleensä 15-25 vuodessa, Ruotsissa asuntolainaa ei ole lyhennetty välttämättä lainkaan. Kesäkuun alussa Ruotsissa tulee kuitenkin voimaan lyhennyspakko.

Helsingin Sanomat uutisoi, että sen mukaan vastaisuudessa kaikkia lainoja lyhennetään pienissä erissä – mutta vain siihen asti kun lainaa on jäljellä puolet vakuutena olevan asunnon arvosta.

Ruotsin valtion taloustutkimuskeskuksen Konjunkturinstitutetin johtava ekonomisti Pär Österholm ihmettelee suomalaista vimmaa maksaa lainat nopeasti takaisin.

– Ei ole mitään järkeä omistaa velatonta taloa siinä vaiheessa, kun ihminen on eläkkeellä tai kuolee. Miksi kenenkään pitäisi maksaa koko velka talosta, joka esimerkiksi Tukholmassa voi olla kymmenen miljoonan kruunun arvoinen. Ihmisten pitää voida optimoida kulutuksensa haluamallaan tavalla elämänsä aikana, Österholm sanoo Helsingin Sanomissa.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju toteaa, että Ruotsin malli ei tarkoita, että lainan lyhennyksistä säästyvät rahat voisi vain törsätä. Niitä pitäisi hänen mukaansa sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin, jotta pahan päivän varalle olisi puskuria.

– Suomessa velaton asunto on tärkein säästökohde. Mutta ei tätä muutenkaan voi millään tavalla pitää Suomeen sopivana käytäntönä. Meillä on melko pitkiä asuntolainoja jo nyt, ja Suomen Pankki on jo nyt huolehtinut velkaantumisen kasvusta, Kangasharju sanoo Helsingin Sanomissa.

Kangasharjun mukaan asuntojen hinnat ovat Ruotsissa nousseet huomattavasti tuloja nopeammin. Hänen analyysin mukaan asuntojen hinnat suhteessa tuloihin ovat Ruotsissa nyt yhtä korkealla kuin Suomessa ennen 1990-luvun alun romahdusta.

Äänestys

Lyhentävätkö suomalaiset lainojaan liikaa?

Kyllä

Ei

Lyhentävätkö suomalaiset lainojaan liikaa?

Kyllä 40%

Ei 60%

40%
60%
ääniä 6435 kpl

1:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.