Mainos

HS: Oriveden kaivos toimii vanhan ympäristöluvan varassa – pilaa lähivedet

Oriveden kultakaivoksen alumiinia ja sulfaattia sisältävät jätevedet aiheuttavat haittaa Pirkanmaalla, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Oriveden kaivoksesta louhitaan kultaa. Kaivoksen kuivatusvesien alumiini-, typpi-, ja sulfaattipitoisuudet ovat suuria ja näkyvät selvästi kohonneina haitta-aineiden määrinä Ala-Jalkajärvessä ja Peräjärvessä.

Päästöt ovat vaikuttaneet myös kalastoon, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Alumiini ilmeisesti haittaa kalojen lisääntymistä ja korkea sulfaattipitoisuus heikentää järven happioloja, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Vesa Hyvärinen lehdessä.

Vuonna 2006 uudelleen toimintansa aloittanut kaivos toimii vanhan ympäristöluvan varassa ja jätevesien käsittely on melkein olematonta - kaivosvesille tehdään vain happamuutta säätelevä ph-käsittely ennen johtamista lasketusaltaiden kautta järveen.

Hyvärisen mukaan kaivos ei saa uutta ympäristölupaa, ellei se uusi vedenkäsittelyään.

Kaivosyhtiö Dragon Miningin tuotantojohtaja Heimo Pöyry lupaa, että päästöt tutkitaan perinpohjin ja vesiasiat laitetaan kuntoon. Hän painottaa, että mittakaava Orivedellä on toinen kuin Talvivaarassa.

- Talvivaarassa louhitaan päivässä saman verran kuin Orivedellä vuodessa, Pöyry toteaa Helsingin Sanomissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.