HS:n tiedot: Hallitus aikoo sulkea yökahvilat viikonloppuun mennessä, myös valmiuslain käyttöönottoa pohditaan

Hallitus pohtii uusia keinoja koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi, kertoo Helsingin Sanomat. Pohdinnan taustalla on huoli viruksen rajusta leviämisestä pääkaupunkiseudulla.

Hallitus aikoo lehden tietojen mukaan päättää ylimääräisessä istunnossa huomenna tiistaina niin sanottujen yökahviloiden sulkemisesta.

Yökahvilat on tarkoitus sulkea viimeistään seuraavaksi viikonlopuksi. Kielto koskisi HS:n mukaan todennäköisesti vain Uuttamaata. Se ei sulkisi huoltoasemien kahviloita.

Yökahviloilla viitataan ravintoloiden mahdollisuuteen avata ovensa uudelleen tunnin kiinniolon jälkeen jopa keskellä yötä, vaikka koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi säädetyt rajoitukset määräisivät ravintolan sulkemaan ovensa normaalia aiemmin.

Ruotsin mallin tv-puhe harkinnassa?

Koronatartunnat ovat olleet rajussa kasvussa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Viime viikolla alueen koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen epidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Sen vuoksi pääkaupunkiseudulla sekä koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on otettu maanantaina käyttöön esimerkiksi uusia kokoontumisrajoituksia kolmeksi viikoksi.

Lisäksi keskiviikkona hallitus aikoo HS:n mukaan neuvotella siitä, mitä jatkotoimia Uudellamaalla tulisi ottaa käyttöön, jos tänään voimaan tulleet toimet eivät tehoa. Uusia päätöksiä ei kuitenkaan vielä lehden mukaan odoteta tällä viikolla, sillä riittävää tietoa tuoreimpien rajoitusten vaikutuksista ei ehditä vielä saada.

HS:n mukaan myös valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on pohdittu, vaikkei asiasta ole tehty päätöstä.

Lisäksi on harkittu, tulisiko pääministeri Sanna Marinin (sd.) pitää televisioitu puhe länsinaapurin johtajan tyyliin. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vetosi sunnuntai-iltana pitämässään tv-puheessa maansa kansalaisiin kontaktien vähentämiseksi ja etätöiden tekemisen puolesta.

Marin kiisti poikkeuslakipohdinnat perjantaina

Uudenmaan uusista rajoituksista kerrottiin julkisuuteen perjantaina.

Tuolloin pääministeri Marinilta, valmisteleeko hallitus uusia valtakunnallisia koronarajoituksia. Marin sanoi tuolloin, että epidemiaa torjutaan paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla olevien toimivaltuuksien puitteissa.

– On hyvä, että Uudellamaalla otetaan uusia toimenpiteitä käyttöön. Nähtäväksi jää, ovatko ne riittäviä. Hallitus on suosittanut leviämisvaiheeseen, että tarvittaessa yleisötapahtumista ja aikuisten harrastustoiminnasta voitaisiin luopua kokonaan ja julkisia tiloja voitaisiin sulkea, Marin sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja