HS: Lottovoittajilla käytössään porsaanreikä – verottaja ei saa penniäkään

Lottovoittaja voi porukkasopimuksella kiertää lahjaverot, ja läheiset voivat välttyä satojen tuhansien eurojen maksuilta. Jälkikäteen tehtynä kyseessä saattaa olla asiakirjaväärennös, kirjoittaa Helsingin Sanomat

Jos porukkasopimus laaditaan vasta arvonnan jälkeen ja sopimukseen kirjataan lottoarvontaa edeltävä päivämäärä, kyseessä on todennäköisesti asiakirjaväärennös.

Helsingin Sanomien esimerkin mukaan mummo voittaa lotosta miljoonan ja haluaa jakaa voiton kolmen lapsensa kanssa, mutta ei halua maksaa lahjaveroa. Mummo tekee lastensa kanssa porukkasopimuksen, jossa määritellään, millä osuudella pelaajat ovat osallistuneet rivin kustannuksiin, jolloin kaikki saavat verovapaan osuuden voitosta.

Voiton neljään osaan jakava sopimus kirjataan arvontaa edeltävälle päivällä, eikä verottaja voi asialle mitään. Näin jokainen lapsi välttyy 35 000 euron veroilta.

– Jos tämmöinen järjestelty juttu tulisi verottajan tietoon, järjestelystä hyötyneet osalliset saattaisivat joutua maksamaan vähintäänkin lahjaverot, Verohallinnon ylitarkastaja Jarmo Salminen Helsingin Sanomissa.

Porukkasopimuksen todentaminen jälkeenpäin tehdyksi on hankalaa.

– Käytännössä tiedon pitäisi tulla joko Veikkaukselta tai muun vinkin perustella, Salminen lisää.

Veikkauksella ei ole tilastoa siitä, kuinka moni jättivoitoista on jaettu porukkasopimuksella, sillä heillä on tieto ainoastaan valmisporukoista.

– Porukkasopimukset tulevat tietoomme vasta, jos pelaaja voittaa ja tulee lunastamaan voittoaan Veikkauksen pääkonttorilta, Veikkauksen tiedottaja Maria Roos sanoo.

Pari viikkoa sitten voitetun 14 miljoonaan euron lottopotin kohdalla kävi juuri näin. Alkujaan tiedotettiin, että jättipotti meni yhdelle henkilölle, mutta myöhemmin selvisi, että voittorivin pelasikin porukka.

 

Lue myös:

    Uusimmat