HS: Jos kukaan ei kiilaa juhannusruuhkassa, kaikki ovat perillä nopeammin

Helsingin Sanomien mukaan ruuhka ei ole sääntö vaan poikkeustila, jossa asiantuntijan mukaan hidastamisen vaikutus kertautuu autoilijalta toiselle.

Hesarin haastatteleman Liikenneviraston tieliikenneohjausyksikön päällikön Sami Luoman mukaan jonossa jarruttaminen kertautuu takanatulijoiden harmiksi.

– Jos auto joutuu jarruttamaan päästääkseen ohittajan takaisin jonoon, joutuu jonon seuraava yleensä jarruttamaan hieman enemmän. Ja hänen takanaan oleva hieman enemmän ja niin edespäin, hän kertoo.

Lyhyin turvavälein ajavassa jonossa vaikutus voi voimistua sokkiaalloksi ja häiritä liikennettä vielä kaukana alkuperäisestä hidastuksesta.

Liikenneturvan Luoman mukaan jonossa ohittelu on liikenteen kokonaissujuvuuden kannalta haitallista. Myös ohittelijalle hyöty on marginaalinen, Luoma sanoo.

Helsingin Sanomat siteeraa jutussa tutkimusta, joka kertoo laskennallisen haitan keskinopeuden laskiessa:

Vuonna 2014 Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisten keskimääräinen mökkimatka on 93 kilometriä. Tällaisella matkalla keskinopeuden lasku satasesta kahdeksaan kymppiin pidentää kokonaismatka-aikaa 14 minuuttia.

Lähde: HS.fi

---

Toimittajamme kokeili kuumassa autossa olemista – tulos hätkähdyttää

Lue myös:

    Uusimmat