Mainos

HS-gallup: Vihreät ennätyssuosiossa – jytky hiipuu entisestään

Oppositiossa istuvien vihreiden kannatus on noussut ennätyslukemiin, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kannatusgallupista. Vihreitä äänestäisi eduskuntavaaleissa nyt 13,6 prosenttia suomalaisista. Vielä toukokuussa vihreitä kannatti 11,4 prosenttia suomalaisista.   

Puolueen kannatus on liikkunut 10-11 prosentin tuntumassa vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Nykyisiin lukemiin vihreät ei ole yltänyt koskaan aikaisemmin.  

Puolue on kannatusmittauksessa neljänneksi suosituin keskustan, SDP:n ja kokoomuksen jälkeen.  

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander arvioi HS:lle, että vihreät kerää kannatusta niin hallituspolitiikkaan pettyneiltä porvareilta kuin vasemmiston perinteisiltä kannattajilta. Kannatuksen nousua voi hänen mukaansa selittää myös pääkaupunkiseudulla vahvasti esillä olleet koulutuspolitiikka ja koulutuksen leikkaukset.

– Vihreät ovat näyttäneet mahdollisuuden murtaa kokoomuksen aseman Helsingin paikallispolitiikassa. Riippumatta siitä, miten tosiasiat ovat, vihreät näyttäytyvät monille "edistyksellisyyden lipunkantajina", joilla ei ole samanlaista historian laahusta kuin perinteisillä työväenpuolueilla, Majander sanoo.

Hallituspuolueista kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatusluvut laskivat. Perussuomalaisia äänestäisi gallupin mukaan tällä hetkellä 9,1 prosenttia ja kokoomusta 17 prosenttia. 

Lehden mukaan perussuomalaisten gallup-tulos on heikoin sitten kevään 2010 jälkeen. 

Suurin kannatus, 20,9 prosenttia, on keskustalla. Toisena on SDP 20,6 prosentilla. SDP:n kannatus on laskenut 1,4 prosenttiyksikköä sitten viime mittaaman.  

HS-gallupin toteutti TNS Gallup, joka haastatteli liki 2500 ihmistä 16.5.-16.6. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suurimpien puolueiden kohdalla.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.