HS: Bussilasteittain asemiehiä tunkeutui Fortumin tiloihin Moskovassa, kun yhtiö otettiin hallintaan

Energiayhtiö Fortumin Venäjän tytäryhtiön tiloihin tuli keskiviikkona aseistautuneita joukkoja, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden nimetön lähde kertoo, että Fortumin tytäryhtiön tiloihin saapui lounasaikaan bussilasteittain aseistautuneita henkilöitä, joiden asemasta tai organisaatiosta lehti ei osaa kertoa enempää.

Mark Autio Fortumin viestinnästä kertoo STT:lle perjantaina, ettei voi vahvistaa eikä kiistää Helsingin Sanomien tietoja.

Autio kertoo, että keskiviikkona paikan päällä ei ole ollut ketään suomalaisia, joten ei voida varmasti tietää, mitä on tapahtunut.

– Kyse on sotaa käyvästä maasta, ja ne tiedot, joita sieltä saamme, ovat todella rajallisia ja puutteellisia, Autio kertoo.

HS:n lähteen mukaan naamioituneet ja aseistautuneet joukot tulivat tytäryhtiön tiloihin Moskovassa keskiviikkona lounasaikaan. Joukkoja oli bussilasteittain. He ohjasivat tytäryhtiön johdon yhteen huoneeseen ja muun henkilökunnan toisiin tiloihin, HS kertoo.

Fortumin Venäjän yksikön johto, joista moni kuuluu tytäryhtiön hallitukseen, piti hallituksen kokouksen, jossa päätettiin vaihtaa yhtiön toimitusjohtaja.

Analyytikko Venäjän Fortum-päätöksestä: "Ensimmäinen ajatus oli, että mitähän nyt taas..." 3:20
Analyytikko Venäjän Fortum-päätöksestä: "Ensimmäinen ajatus oli, että mitähän nyt taas..."

Asetus omaisuuden haltuunotosta tuli voimaan tiistaina

Keskiviikkona iltapäivällä puoli viideltä Fortum kertoi saaneensa tiedotteesta tiedon siitä, että sen tytäryhtiön toimitusjohtaja on vaihdettu. Tämän tiedotteen mukaan päätös perustuu Venäjän valtion omaisuudenhoitoviraston tiistaina päivättyyn vaatimukseen.

Tiistaina Venäjällä tuli voimaan asetus, jonka mukaan Venäjä voi ottaa väliaikaisesti haltuunsa ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta, mikäli sen omaisuutta takavarikoidaan ulkomailla.

Fortum kertoi keskiviikkona pitävänsä toimitusjohtajan vaihtamista vahvistuksena sille, että tytäryhtiön omaisuus on otettu väliaikaisesti viranomaisten hallintaan.

HS:n mukaan Fortumin Venäjän tytäryhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin öljy-yhtiö Bashneftilla aiemmin työskennellyt Vjatseslav Kozevnikov. HS:n tietojen mukaan tytäryhtiön entinen toimitusjohtaja Aleksandr Tsuvajev on kunnossa.

HS kertoo, että Fortumin Venäjän yhtiöllä oli viime vuoden lopussa kassassaan 247 miljoonaa euroa käteistä.

Fortum selvittää Venäjä-käänteen vaikutuksia – analyytikko: Venäjän-liiketoiminnan menettäminen olisi jopa hyvä asia 6:06
Fortum selvittää Venäjä-käänteen vaikutuksia – analyytikko: Venäjän-liiketoiminnan menettäminen olisi jopa hyvä asia.

Lue myös:

    Uusimmat