HPK:n ainoa Suomen mestari on tuonut voittamisen asennetta pukukoppiin: ”Olemme kuin veljeskunta”

Filip Riska, 34, on HPK:n ainoa pelaaja, joka on voittanut urallaan SM-kultaa. Kokeneen pudotuspelijyrän mukaan tämä on yksi niistä joukkueista, josta hänelle jää paljon elinikäisiä ystäviä.

Tappara hakee kavennusta ilman maalivahtia kolmannen erän lopussa. HPK johtaa ottelua 3–1 ja on lähellä tasoittaa välieräsarjan.

HPK:lta kyyristyy oman pään aloitukseen Filip Riska.

Tällä Riska on tehnyt uransa jääkiekkoilijana. Kun oma johto pitää turvata ja toimittaa purkukiekot ulos alueelta, Riska heitetään kehiin.

Tappara ei tehnyt maalia, vaan HPK voitti 4–1 ja tasoitti välieräsarjan 1–1:een.

HPK:ssa ei ole liikaa pelaajia, jotka tietäisivät pudotuspeleissä voittamisesta. Riska tietää. Hän on voittanut JYPin paidassa kaksi SM-liigan mestaruutta.

– Jyväskylästä on hienoja muistoja. Olen yrittänyt tuoda niitä kokemuksia näille nuorille. Monille nämä ovat ekat pleijarit, Riska sanoo muhkean pudotuspelipartansa takaa MTV Urheilulle ottelun jälkeen Rinkelinmäen pukukoppikäytävällä.

Oletko ottanut 109 SM-liigan pudotuspeliottelun kokemuksella roolia kopissa ja rauhoitellut nuorempia pelaajia, jos tilanne meinaa ylikuumentua?

– Tuntuu siltä, että he ovat rauhoitelleet minua, Riska naurahtaa.

– Yleisö ja tämän tunnelmat vievät mennessään. Ei sillä iällä ole niin väliä.

”Tästä jää elinikäisiä kavereita”

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen sanoi MTV:n Tulosruudun haastattelussa, että HPK:ssa on tärkeintä pelaajien hyvä olotila pukukopissa. Kun ihmisillä on hyvä olla, peli on helpompi saada kuntoon.

Riska allekirjoittaa näkemyksen. Kokenut sentteri vähän herkistyy, kun hän alkaa puhua HPK:n joukkueen dynamiikasta ja hengestä.

– Olemme kuin veljeskunta, kaikki huolehtivat toisistaan, Riska tunnelmoi.

– Jotkut joukkueet vaan ovat sellaisia, että niistä jää elinikäisiä kavereita. Tiedän, että tämä on sellainen joukkue.

Kaupunki sekaisin jääkiekosta

Riska sanoo olevansa erittäin onnellinen, että hän on kahden välivuoden jälkeen päässyt mukaan pudotuspeleihin. Vaasan Sport ei playoffeihin yltänyt.

– Nämä pelit sopivat minulle. Jokaisesta millistä kamppaillaan. Tällaista tämän pitää ollakin tänään, otetaan miehestä mittaa ja kamppaillaan.

Samalla Riska hehkuttaa keväistä kiekkohuumaa, joka kytee Hämeenlinnassa.

– Kaupunki on ihan sekaisin jääkiekosta. Huomaa, ettei täällä ole pelattu vähään aikaa välierissä.

HPK sai käsijarrun pois päältä

Riska muodostaa ehyen kokonaisuuden kesken kauden mukaan tulleen Janne Tavin ja Henri Kannisen kanssa.

– Tiedän, että jätkät tekevät kaikkensa joka ilta. Se riittää mulle.

HPK sai avauspelin jälkeen Tapparaa vastaan hyökkäystehojakin irti. Oliko Tapparan 1–0-voittoon päättyneeseen avauspeliin isoa eroa?

Vastaus on riskamainen.

– Enemmänkin ero oli henkinen. Päätettiin, että annetaan mennä vaan. Pelisysteemimme on sellainen, että pitää vaan saada flow päälle. Nyt saatiin käsijarru pois.

On Riskan puheessa vähän surumielisyyttäkin. Hän on asunut koko kauden yksin Hämeenlinnassa, kun vaimo ja lapset ovat jatkaneet majan pitämistä Vaasassa.

Talviset illat ovat olleet välillä yksinäisiä, mutta näinä keväisinä päivinä kaikki on taas voiton puolella. Kohta kausi on taas ohi ja perhe yhdessä joka päivä.

– Näitä pelejä on sitten hienoa muistella kesällä tai uran päättymisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat