Hovioikeus: Sunny Car Center vuokrasi ex-toimitusjohtajan sukulaiselta aitiota olemattomiin tilaisuuksiin – yli 170  000 euroa palautettava konkurssipesään

Turun hovioikeus määräsi perjantaina Hämeenlinnaan kaavaillun autokauppakeskus Sunny Car Centerin ex-toimitusjohtajan lähisukulaisen palauttamaan yhtiön konkurssipesälle yli 170  000 euroa.

Yhtiö oli maksanut Markku Ritaluoman sukulaiselle vuokraa aitiosta Hartwall Arenassa Helsingissä. Yhtiö sanoi, että aitiota käytettiin muun muassa edustustilaisuuksiin.

Konkurssipesän kanteen mukaan yhtiö oli paisutellut sekä tilaisuuksien että vuokrien määrää. Hovioikeuden mukaan asiassa ei saatu selvitystä, että kaikki tilaisuudet olisi tosiasiassa järjestetty.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että yksittäisten maksujen suuruus oli kasvanut konkurssihakemuksen tekoaikaa lähestyttäessä. Oikeus katsoi, että menettelyn tarkoituksena oli vähentää tulevan konkurssipesän varoja siirtämällä niitä vähitellen Ritaluoman sukulaiselle. Näin yhtiö oli sopimattomasti siirtänyt omaisuuttaan pois velkojien ulottuvilta.

Hovioikeuden mukaan sukulaista oli pidettävä yhtiön läheisenä, ja ylimääräisiä vuokranmaksuja lahjoina.

– Aitiovuokramaksut ovat muodostaneet huomattavan arvokkaan omaisuuserän, ja maksuilla on aiheutettu velkojille tuntuvaa vahinkoa, oikeus katsoi tuomiossaan.

Rahoja peritään myös Ritaluomalta

Ritaluoma väitti, että sukulainen ei ollut tietoinen yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Oikeus ei tätä kuitenkaan uskonut vaan katsoi, että tämä tiesi yhtiön ylivelkaisuudesta sekä siitä, että sen huomioon ottaen aitiovuokramaksut olivat sopimattomia.

Hovioikeus määräsi sukulaisen palauttamaan konkurssipesälle yli 170  000 euroa korkoineen kuitenkin niin, että määrästä voidaan vähentää se, mitä Ritaluomalta saadaan perittyä.

Hovioikeus tuomitsi viime vuonna Ritaluoman palauttamaan konkurssipesälle liikaa maksettuja palkkoja ja muita yhtiön varoilla tehtyjä ostoja, nostoja ja puolestamaksuja lähes 800  000 euron edestä.

Surullisenkuuluisan Sunny Car Centerin tarina alkoi 2010-luvun alussa. Arviolta sadan miljoonan euron hankkeeseen lähti mukaan Hämeenlinnan kaupunki ja useita yrityksiä. Lopulta hanke meni konkurssiin vuonna 2015.

Lue myös:

    Uusimmat