Hovioikeus piti voimassa Kaisa Liskin tuomion luvattomista maarakennustöistä – "Ei voi vedota tietämättömyyteen"

Hovioikeus piti voimassa julkkiskiinteistönvälittäjä Kaisa Liskin tuomion rakentamisrikkomuksesta. Käräjillä määrättyjä sakkoja kuitenkin alennettiin merkittävästi pienentyneiden tulojen takia.

Liski tuomittiin rakentamisrikkomuksesta alun perin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa viime vuoden loppupuolella. Tuomion mukaan Liski oli ilman rakennuslupaa tai maisematyölupaa aloittanut maansiirtotyöt omistamallaan rakennuspaikalla.

Taustalla oli Riihimäelle suunniteltu projekti, jossa Liski ja toinen henkilö olivat rakennuttamassa taloja kahdelle vierekkäiselle tontille. Liski omisti tonteista toisen, liikekumppani toisen.

Liikekumppanilla oli luvat tonttinsa maanrakennustöitä varten kunnossa, mutta Liskillä ei. Tästä huolimatta Liski sopi molempien rakennusten pohjatöistä urakoitsijan kanssa loppuvuodesta 2019, ja työt alkoivat.

"Ei voi olla tietämätön"

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Liski on kiinteistöalan ammattilainen, ja siksi hän ei voi olla tietämätön rakennuslupia koskevista säännöksistä ja määräyksistä. Liskin katsottiin syyllistyneen rakentamisrikkomukseen.

– Liski ei voi pätevästi vedota tietämättömyyteen tai luuloon siitä, että lupa olisi ollut syytteen teonkuvauksen tekoaikana jo myönnetty, oikeus perusteli.

Nainen tuomittiin 20 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Käräjillä sakkojen summaksi laskettiin tulojen perusteella 73 euroa sakkoa kohden, eli yhteensä 1460 euroa.

Liski valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä sekä päiväsakon rahamäärän alentamista. Perusteluna oli, että sakon määrä oli laskettu vuoden 2019 verotietojen perusteella, vaikka hänen nykyiset nettotulonsa olivat huomattavasti pienemmät.

Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa rakentamisrikkomuksen osalta, mutta alensi päiväsakon rahamäärää.

Päiväsakkojen rahamääräksi tuli 8 euroa kappaleelta, joka on vain hieman enemmän kuin minimimäärä. Maksettavaa sakoista jää nyt yhteensä 160 euroa.

Hovioikeuden tuomio tuli tällä viikolla. Siitä voi yrittää valittaa vielä korkeimpaan oikeuteen.

Tuomittiin kesällä myös törkeästä talousrikoksesta

Liski on ollut viime aikoina oikeudessa myös muilla asioilla.

Hänet tuomittiin heinäkuun alussa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi hänet määrättiin kolmen vuoden mittaiseen liiketoimintakieltoon. 

Tuomion mukaan Liski oli luovuttanut kiinteistönvälitysyhtiöstään rahoja itselleen ja yrityksen ulkopuolelle, vaikka yritys oli pahoissa veloissa. Käräjäoikeus määräsi Liskin maksamaan velkojille yli 260 000 euroa. Tuomion yksityiskohdista uutisoi Ilta-Sanomat.

Liski on valittanut myös tästä tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus antaa asiassa ratkaisun myöhemmin. Päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Maaliskuussa puolestaan päättyi pitkään jatkunut riita Liskin ja tämän entisen työnantajan välillä, kun korkein oikeus piti voimassa aiemman hovioikeuden tuomion.

Siinä Liski määrättiin maksamaan entiselle työnantajalleen korvauksia yli puoli miljoonaa euroa. Liski oli rikkonut työsopimuksensa irtisanomisaikaa, kilpailukieltoa sekä salassapitovelvoitetta lähtiessään yrityksestä ja perustaessaan oman firmansa.

9:47
MTV Uutiset seurasi paikan päällä hovioikeudessa, kun Liski kävi oikeutta entistä työnantajaansa vastaan. Katso aiempi lähetys alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja