Mainos

Hovi korotti tuomiota rasistisen motiivin takia: Mies yritettiin tappaa, mutta ase ei lauennut – hyökkäystä jatkettiin puukolla

Hovioikeus on korottanut Lahden elokuisesta puukotuksesta annettuja tuomioita rasistisen motiivin takia. Oikeuden mukaan tuomitut olivat nimitelleet uhreja neekereiksi.

Kahden tuomitun miehen rangaistusta korotettiin neljällä kuukaudella. Näin ollen Oscar Reino Michael Falleti, 23, tuomittiin tapon yrityksestä viiden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen ja Jari Tapio Meisaari, 30, neljän vuoden ja runsaan kolmen kuukauden vankeuteen.

Kyse oli öisistä väkivaltaisuuksista Lanun aukiolla sijaitsevan ravintolan ulkopuolella viime vuoden elokuussa. Tapahtumat saivat alkunsa sisällä ravintolassa, kun Falleti oikeuden mukaan tönäisi toista uhreista ja nimitteli tätä neekeriksi.

Tilanne kärjistyi

Uhrien mukaan neekeriksi haukkuminen jatkui myös ravintolan ulkopuolella, missä tilanne kärjistyi. Falleti yritti oikeuden mukaan ensin ampua toista uhreista pistoolilla, mutta ase ei lauennut. Sen jälkeen hän puukotti uhria Meisaaren ojentamalla veitsellä. Puukotettu sai vakavia vammoja ja joutui sairaalahoitoon.

Lisäksi Falleti osoitti toista uhria pistoolilla jalkoihin. Kolmas mies suihkutti molempien rikoksen uhrien kasvoille kaasusumutetta. Hän sai käräjillä sakkoja kahdesta pahoinpitelystä ja lievästä ampuma-aserikoksesta, eikä tuomio muuttunut hovissa.

Hovioikeus eri mieltä

Käräjäoikeus ei ollut löytänyt näyttöä rasistisesta motiivista, mutta hovioikeus oli eri mieltä.

–  Vastaajat eivät ole tunteneet asianomistajia entuudestaan eivätkä he ole esittäneet mitään konkreettista ja uskottavaa vaihtoehtoista syytä tekemälleen väkivallalle. Kokonaisuutena arvioiden asiassa ei jää varteenotettavaa epäilyä siitä, että Falleti ja Meisaari ovat tehneet rikokset asianomistajien ihonväriin tai etniseen taustaan perustuvasta vaikuttimesta, Itä-Suomen hovioikeus katsoi ratkaisussaan.

Neljäs mies tuomittiin jo käräjillä sakkoihin siitä, että hän oli pitänyt hallussaan pistoolia, joka ei pihalla lauennut. Hän ei valittanut tuomiostaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja