Huumeidenosto lähti käsistä: Ostaja osoitti kauppiasta kuulapyssyllä otsaan – myyjä oli puukottaa toisen uhkailijan hengiltä

Käräjäoikeus antoi tuomiot tapauksessa, jossa kaksikon aikeet ryöstää huumekauppias saivat hengenvaarallisen käänteen, kun myyjä puukotti toista uhkailijaa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kaksi miestä tuli marraskuussa 2017 Lahteen ostamaan amfetamiinia kolmannelta mieheltä.

Toinen huumeiden ostajista kertoi, että kaksikon tarkoituksena oli ryöstää huumeiden myyjä. Toisen mukaan varsinaista suunnitelmaa ei ollut.

Kun miehet kohtasivat ja kaupattava tavara oli vaihtanut omistajaa, huumeiden myyjä kertoi toisen ostajan osoittaneen häntä aseella otsaan. 

Todellisuudessa kyseessä oli pistoolia muistuttava muovikuula-ase, mutta uhkailtu mies ei tätä kertomansa mukaan tiennyt.

Huumausainetta ostamaan tulleiden tarinat tapahtumista vaihtelivat esitutkinnassa ja oikeudessa. Kumpikin miehistä kertoi toisen osoitelleen myyjää aseella. Lisäksi toinen muutti tarinaansa esitutkinnan ja käräjäoikeuden kuulemisen välillä ja sanoi toisen miehen uhkailleen myyjää puukolla aseen sijaan.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus totesi tuomiossa tilanteen olleen joka tapauksessa uhkaava huumeiden myyjälle ja katsoi kummankin miehen syyllistyneen laittomaan uhkaukseen.

Kaksi puukoniskua taksissa

Uhkailun jälkeen kaksikko hyppäsi taksiin. Taksi ei kuitenkaan ehtinyt lähteä liikkeelle, ennen kuin huumeiden myyjä tuli autolle ja löi toista miestä kaksi kertaa kymmenen senttimetrin terällä varustetulla kääntöveitsellä.

Mies sai puukosta vammoja kämmeneensä ja keuhkoihinsa niin, että hänen keuhkopussiinsa tuli reikä. Lääkärinlausunnon mukaan vammat olisivat voineet olla hengenvaarallisia.

Myyjä itse kertoi, että hän lähti miesten perään saadakseen heiltä 300 euroa. Hänen mukaansa taksissa toinen miehistä laittoi käden housuihinsa, minkä hän tulkitsi yritykseksi tavoitella asetta uudelleen käteen. Siksi hän kertoi halunneensa "lamaannuttaa" miehen.

Syyttäjä nosti puukotuksesta syytteen tapon yrityksestä, mutta esitteli törkeän pahoinpitelyn vaihtoehtoisena syytteenä.

Oikeuden mukaan asiassa ei näytetty, että syytetty olisi tähdännyt puukkojen iskuja tietylle alueelle tai olisi muuten olettanut puukon iskujen aiheuttavan hengenvaaraa vastaajalle. Siksi oikeus katsoi, että kyseessä oli pikemminkin törkeä pahoinpitely kuin tapon yritys.

Muovikuula-ase valtiolle

Tiistaina Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi huumausaineita hakeneen kaksikon laittomasta uhkauksesta ja huumausainerikoksesta vankeuteen.

Vuonna 1998 syntynyt mies sai rikoksista neljän kuukauden vankeusrangaistuksen ja vuonna 1994 syntynyt mies 40 päivän vankeusrangaistuksen. Lisäksi vuonna 1998 syntynyt mies velvoitettiin maksamaan kolmannelle miehelle tuhat euroa laittomasta uhkauksesta aiheutuneesta kärsimyksestä.

Vuonna 1994 syntyneen miehen tuomiossa otettiin huomioon hänen aiemmin saamansa kahden vuoden ehdoton vankeustuomionsa.

Kaksikko tuomittiin myös menettämään valtiolle tilanteessa käytetty kuula-ase lippaineen.

Huumeita kaupannut vuonna 1992 syntynyt mies taas tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta sekä toisessa tilanteessa tapahtuneesta rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Rangaistuksessa otettiin huomioon miehen syksyllä 2018 saama kahden vuoden ehdoton vankeustuomio. Lisäksi hän joutuu maksamaan 7 150 euroa vahingonkorvauksia puukottamalleen miehelle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja