Houkuttele perhosia puutarhaasi – suosi näitä kasveja!

Haaveiletko perhosten siipien havinasta omassa puutarhassasi? Kauniita siipiniekkoja voi houkutella vieraisille valitsemalla pihalleen erityisiä perhoskasveja.

Suomessa on reilut sata valoisaan aikaan liikkuvaa päiväperhoslajia. Tunnetuimpia lienevät nokkosperhonen, neitoperhonen, sitruunaperhonen, ritariperhonen ja suruvaippa.

Perhonen ei ole kotipuutarhan tuholainen, sillä mettä hörppiessään se pölyttää kasveja. Perhosystävälliseen puutarhaan sopivatkin lähes kaikentyyliset kasvit, kunhan ne vain ovat mesipitoisia. Erityisesti niityllä viihtyvät, kukkivat ja tuoksuvat kasvit sekä yrtit ovat perhosten mieleen.

Useimpien päiväsaikaan lepattelevien perhosten värinäkö on erinomainen. Kasvien värikkäät kukinnot auttavat perhosia suunnistamaan ravinnon luo. Kotipuutarhaan kannattaakin haalia eri aikaan kukkivia mesikasveja, jotta perhosia voisi ihailla koko kesän ajan. Perhoset viihtyvät suosikkikasveissaan parhaiten, jos ne sijoitetaan aurinkoisille ja tuulensuojaisille paikoille.

Perhoshoukuttimia ovat:

Nokkonen

Nokkonen on tärkeä monille perhosen toukille, joten niitä kannattaa jättää kasvamaan varsinkin aurinkoisille seinustoille ja puutarhan reunoille. Toukat pitävät myös pietaryrtistä ja karhunputkesta.

Mahlaiset puut

Raita on yleinen metsäpuu ja yksi parhaita kasveja yö- ja päiväperhosille. Puutarhaan siirrettynä raita kasvaa hyvin tavallisessa moreeni-multamaassa. Raita houkuttelee etenkin suuria ja kauniita häiveperhosia. Myös Koivu ja tammi ovat hyviä perhostoukkien kotipuita.

Olkikukat

Värikkäät olkikukat ovat näppärä valinta esimerkiksi kukkalaatikkoon parvekkeelle. Etenkin neitoperhoset ja amiraaliperhoset lepattelevat olkikukkien läheisyydessä.

Keltaiset kukat

Voikukkanurmi saattaa olla ruohonleikkaajan painajainen, mutta keltaiset kukat houkuttelevat perhosia luokseen. Myös keltaisuutta huokuvat päivänkakkarat ja auringonkukat ovat perhosten makuun.

Ruusuruoho

Ruusuruoho on huippuperhoskasvi, sillä sen sinipunaisissa kukissa on ultraviolettiviiruja, jotka auttavat perhosia löytämään perille.

Ruohosipuli

Ruohosipulin sinivioletit kukinnot houkuttelevat perhosi, etenkin hopeatäpliä ja sinisiipiä. Myös ruohosipuli viihtyy parvekelaatikossa.

Pensaat

Syreeni kiinnostaa siivekkäitä sekä päivisin että öisin. Yöllä kukinnot täyttyvät erilaisista kiitäjäperhosista. Pihasyreeni on helppohoitoinen kasvi, jolle kelpaa tavallinen puutarhamaa. Kokeile myös kuusamia ja pihlaja-angervoa sekä herukkapensaita.

Yrtit

Tuoksuvat yrtit ovat perhosten mieleen. Viljele esimerkiksi mäkimeiramia, iisoppia, minttuja, salviaa ja basilikaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja