Hotellijohtaja: "Matkustusrajoitusten purkaminen auttaa pitämään hotellien pään pinnalla" – käyttöasteet yhä alhaiset

Pääkaupunki-seudun hotellien käyttöaste on yhä alle 30 prosenttia 2:41

Pääkaupunkiseudun hotellien käyttöaste on yhä alle 30 prosenttia, kun se viime elokuussa oli yli 80 prosenttia.

Hotellien alhaisiin käyttöasteisiin vaikuttaa se, että asiakkaista peräti puolet on ulkomaalaisia, ja lopuistakin asiakkaista suurin osa on työmatkustajia. Matkustusrajoitusten purkamisen toivotaan helpottavan myös hotellien ahdinkoa.

– Toivon mukaan liikematkustaminen saadaan nyt käyntiin. Hotellialalla ennakoitavuus on tärkeä, koska varauksia tehdään pitkällä tähtäimellä. Uskon, että tulevaisuudessa hotellien tulee olla aiempaa muutoskykyisempiä ja joustavia, toteaa Senior Business Advisor Kati Soini Helsinki Business Hubista.

Perheomisteinen boutique-hotelli U14 avattiin suurin toivein Helsinkiin helmikuussa,  koska jo muutama vuosia aiemmin avattu hotelli F6 on ollut menestys. Hotellit sulkivat ovensa monien muiden hotellien tapaan, kun matkustusrajoitukset estivät kansainvälisten asiakkaiden tulon Suomeen. Hotelleja avattiin taas uudelleen heinäkuussa, mutta käyttöaste on jäänyt alhaiseksi.

– Meidän hotelleihimme tulee eniten matkailjoita kymmenestä maasta, jotka ovat olleet matkustusrajoitusten vuoksi täysin suljettuna meidän markkinoilta. Meillä ei ole nyt ulkomaisia asiakkaita kuin muutama prosentti, kun normaalisti heidän osuutensa on noin kuusikymmentä prosenttia, kertoo toimitusjohtajaKasperi Saari U14 ja F6 -hotelleistaan.

Helsingissä on kaikkiaan 14 000 hotellihuonetta, ja tänä vuonna kaupunkiin tulee pari tuhatta lisää. Hotellit täyttyvät tavallisesti kansainvälisistä vieraista ja työmatkustajista - nyt hotellit pysyvät pitkälti pystyssä viikonloppuvieraiden avulla. 

– Käyttöaste on Helsingissä 27, 4 prosenttia ja viime vuonna vastaavana ajankohtana käyttöaste oli 83,7 prosenttia. Pudotus on merkittävä. Käyttöaste on ollut korkeampi huoneistohotelleissa, kertoo Soini.

Hotellihankkeita ei ole peruttu

Helsingissä käynnistyi viime syksynä kaikkien aikojen hotellirakennusbuumi, sillä pääkaupunkiseudulle rakennetaan lähivuosina yli 30 uutta hotellia.

Soinin mukaan hankkeita ei ole vielä peruttu, mutta muutamiin projekteihin on tullut puolen vuoden viive.

Saaren ja Soinin mukaan matkustusrajoitusten purkaminen voi pelastaa hotellit taloudellisesta ahdinkosta ja konkursseilta.

– Kaikki tämän viikon matkustusrajoituspäätökset olisi voitu tehdä jo ennen kesälomia. En näe syytä siihen, miksi terveet ihmiset eivät saisi matkustaa. Rajoitusten purkaminen auttaa pitämään pään pinnalla. Palautuminen normaalitilanteeseen tulee viemään paljon kauemmin kuin kukaan meistä osaa kuvitella, toteaa Saari.

Soinin mukaan matkailuala tulee koronan jälkeen muuttumaan, ja markkinat tullaan jakamaan uudelleen.

– Espanjan täydet rannat eivät uskoakseni houkuttele samalla tavalla, vaan matkustajat löytävät Suomen, sillä meillä on tilaa. Uskon, että meillä on mahdollisuus ottaa tila haltuun ja meistä tulee sitä kautta uusi voittaja matkailussa, lisää Soini.

Lue myös:

    Uusimmat