Hot pot 28.1.2000

toim. Kati Nappa

100-150 g naudan ulkofileetä tai
paistia tai lampaan fileetä/ruokailija
200-300 g erilaisia nopeasti kypsyviä kasviksia/ruokailija
(kiinankaalia, paprikaa, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, kevätsipulia tai purjoa, myös esikypsennetyt kukka- tai parsakaalin lohkot tai porkkanasuikaleet (pakastetut)
sopivat 30-50 g/ruokailija riisinuudeleita,
ohutta muna- tai muuta makaronia

Kypsennysliemi:

1-2 l kasvis- tai lihalientä(kuutiosta)
tai vettä

Lisäksi:

kermaviiliä tai ruoanvalmistusjogurttia
soijakastiketta
sinappia
chilikastiketta
kalakastiketta
marinoituja valkosipuleita
silputtua valkosipulia
silputtua inkivääriä
silputtua kevätsipulia,
ruohosipulia, persiljaa ja
tai korianteria

Jos ulkofilee tai paistipala on korkea leikkaa se pitkittäin kahtia. Kietaise liha folioon ja pane pakastimeen 1-2 tunniksi.

Leikkaa kohmeinen liha hyvin ohuiksi (1-2 mm) viipaleiksi ja nosta viipaleet kauniisti limittäin vadille.

Huuhdo kasvikset. Leikkaa kiinankaali noin 5 sentin pätkiksi, kesäkurpitsa viipaleiksi ja paprikat paloiksi. Jos sienet ovat isoja puolita ne. Leikkaa purjo tai kevätsipuli vinottain paloiksi. Nosta kasvikset kippoihin tai vadille.

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Lirauta makaronien sekaan tilkka öljyä, etteivät ne takerru toisiinsa.

Kata jokaiselle ruokailijalle lautanen, haarukka ja/tai syömäpuikot ja lusikka ja pieni kippo maustekastiketta vasten. Varaa pöytään myös keittolautaset.

Nosta lihat ja kasvikset sekä lämmönlähde pöytään. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja nosta lämmönlähteen päälle. Jokainen ruokailija ottaa lihaviipaleita ja kasviksia ja pudottaa ne liemeen ( ei liian paljon kerralla, jotta liemi ei kylmene. Sitäpaitsi hidas syöminen on terveellistä!).

Lihapalat kypsyvät 1/2-1 minuutissa, eikä niitä kannata kypsentää pidempään, koska ne sitkistyvät pitkään kypsyessään.

Kasvikset maistuvat parhailta kun ne ovat vähän rapeita. Erilaisia kastikkeita voi kaataa lautaselle ja dipata niissä kypsennetyt tuotteet tai jokainen voi tehdä halumaansa kastiketta omaan pikkukuppiinsa sekoittamalla esim. kermaviiliä ja vähän chili-, kala- tai soijakastiketta ja silputtua ruohosipulia keskenään. Kastikkeita voi sekoitella myös etukäteen valmiiksi.

Kun kaikki ovat kypsentäneet ja syöneet tarpeeksi, valmistetaan keitto. Kaada loput kasvikset liemen joukkoon ja keitä muutama minuutti liedellä, lisää kypsät nuudelit, jotka kannattaa pätkiä saksilla syömisen helpottamiseksi. Tarjoa keitto välittömästi. Maku on hyvin herkullinen, koska liemi on saanut paljon makuja kasviksista ja lihasta. Voit tarjota hot potin kanssa myös pieniä sämpylöitä.

Lue myös:

    Uusimmat