Homekoira mukaan asuntokaupoille – suosio kasvaa jatkuvasti

Homekoirien suosio kosteusvaurioiden tunnistamisen apuna kasvaa. Milloin homekoiraa kannattaa käyttää, ja voiko sen antamiin merkkeihin luottaa?

Homekoirat on tarkoitettu paikantamaan alueita, joista homeenhaju tulee huoneistoon. Home-epäilyjen lisäksi koiria käytetään nykyään myös ennaltaehkäisevässä mielessä.

– Koirien käyttö asuntokauppojen yhteydessä on yleistynyt reippaasti sekä ostajien että myyjien puolelta. Myyjän vastuu painaa, ja myyjät haluavat varmistaa, ettei asunnossa ole hometta, kertoo Suomen Homekoirayrittäjät ry:n perustaja ja puheenjohtaja Jussi Grönman.

Hän on työskennellyt alalla vuodesta 2006.

– Tuolloin yrittäjiä oli alle kymmenen, mutta nykyään heitä tulee toistakymmentä lisää joka vuosi.

Grönman perusti yhdistyksen vuonna 2013 ja lähti kehittämään homekoirille tasotarkastusjärjestelmää. Yhdistyksen tavoitteena on saada homekoirista virallisesti hyväksytty tutkimusmenetelmä. 

Tasotarkastusjärjestelmä toteutettiin osin valtion rahoittamana. Tasotarkastuksen läpäiseminen on Grönmanin mukaan tällä hetkellä ainoa tae kuluttajille siitä, että koira osaa työnsä ja on luotettava tutkimuksissa. 

– Mikäli koira selvittää tarkastuksen, selviää se töistäkin. Pidän koulutettuja homekoiria hyvin varmana tutkimusmenetelmänä, Grönman toteaa.

– Tasotarkastusjärjestelmä käydään läpi joka toinen vuosi, kunnes koira täyttää kahdeksan. Kaikki tarkastajat ovat virkakoirien ohjaajia, vaikka he eivät tätä teekään virkakuntansa puolesta vaan puhtaasti harrastuspohjalta.

Tasotarkastusjärjestelmän läpäisemisen ehdoton kriteeri on, ettei virheellisiä ilmaisuja saa tulla. Silti koirien kanssa on syytä muistaa tietyt perusasiat.

– Kun ollaan tekemisissä elävän eläimen kanssa, on syytä muistaa, ettei 100-prosenttista varmuutta voi olla. Noin 1–2 prosentissa tapauksista home saattaa jäädä koiralta huomaamatta.

On myös syytä muistaa, ettei homekoira riitä ainoaksi tutkimusmenetelmäksi. Se paikantaa homeenhajun lähteen, mutta sen jälkeen jatkotutkimukset ovat aina tarpeen.

– Koira ei kirjoita raporttia tai korjaa vaurioita. 

Lue myös:

    Uusimmat