Mainos

Holokaustista selvinneiden lapsenlapsi varasti Auschwitzin museosta – vei myös kyltin, jossa kielletään viemästä alueelta mitään

Israelilainen taiteen opiskelija varasti Puolassa sijaitsevalta Auschwitzin museoidulta keskitysleiriltä useita esineitä, kertoo israelilainen Yedioth Ahronoth -lehti. Asiasta tekee astetta kiusallisemman se, että Rotem Bidesin edesmenneet isovanhemmat olivat elossa selvinneitä holokaustin uhreja.

Lehden mukaan 27-vuotias nainen oli käynyt museolla kuudesti. Vierailujen aikana Rotem Bides oli vienyt paikalta muun muassa lasinpalasia, pieniä kulhoja ja maata. Hän oli ottanut mukaansa jopa kyltin, jossa kielletään viemästä alueelta mitään.

Lehti kertoo naisen perehtyneen juutalaisten joukkotuhoon liittyviin asioihin useiden vuosien ajan. Bides on erityisen kiinnostunut aiheesta, koska hänen isovanhempansa selvisivät elossa holokaustin ajasta.

Toinen hänen isoisistään selvisi hengissä Auschwitzin kauhuista. Toinen isoisä palveli sodan aikaan neuvostoarmeijassa. Myös molemmat isoäidit selvisivät elossa kauhujen vuosista.

Bides oli käyttänyt alueelta viemiään esineitä holokaustin kauhuista muistuttavan sokeeraavan taidenäyttelyn osana. Kyseessä oli ollut hänen opintojensa lopputyö.

Opiskelija ei kadu tekojaan. Bides kertoo pohtineensa asiaa siltä kannalta, että mitä jää lopulta jäljelle, kun holokaustista elossa selvinneiden määrä vähenee vuosi vuodelta. Tätä kysymystä hän on käsitellyt muun muassa taiteen kautta.

Bides kertoo olevansa huolissaan siitä, että kun holokaustin selviytyjät ovat poissa, koko kauhea tapahtuma muuttuu pikkuhiljaa myytiksi ja unholaan.

– Miljoonia ihmisiä murhattiin siellä tietyn hallinnon laatimien lakien takia. Jos lait toimivat todella näin, voin itsekin mennä paikalle ja toimia omien sääntöjeni pohjalta. Haluan osoittaa, että lait ovat ihmisten määrittelemiä asioita ja moraali vaihtelee ajanjaksojen ja kulttuurien mukana.

Auschwitz-Birkenaun museo aikoo tehdä opiskelijan toiminnasta rikosilmoituksen. Bidesin yliopisto, Beit Berl College, kirjoittaa lausunnossaan, että naisen toiminta oli vastuutonta eikä hän selvästikään ymmärtänyt tekonsa luonnetta.

Opiskelijan tekemä näyttely on peruttu ja häntä vastaan kaavaillaan kurinpidollisia toimia. Puolan viranomaiset aikovat pyytää Israelia palauttamaan keskitysleiriltä viedyt esineet takaisin museoon.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.