Hollywood-tähdet tuomitsevat raiskauksista ja ahdistelusta syytetyn kohutuottaja Harvey Weinsteinin

Suuri joukko elokuvatähtiä on tuominnut raiskauksista ja seksuaalisista ahdisteluista syytetyn tuottajamoguli Harvey Weinsteinin teot.

Viime päivinä on uutisoitu useita Oscareilla palkittuja elokuvia tuottaneen, yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista pidetyn Harvey Weinsteinin, 65, olevan keskellä seksiskandaalia. Muutama päivä sitten skandaali syveni, kun New Yorker -lehti uutisoi kolmen naisen syyttävän Weinsteinia raiskauksesta.

Naiset, joiden joukossa oli myös italialainen elokuvatähti Asia Argento, kertoivat, etteivät uskaltaneet vastustella, koska pelkäsivät Weinsteinin käyttävän vaikutusvaltaansa heidän nujertamisekseen. Weinstein on kiistänyt raiskanneensa ketään.

New York Times paljasti viime viikolla Weinsteinin ahdistelleen lukuisia naisia. Lehti jatkoi tiistaina kertoen, että ahdisteltujen joukossa ovat olleet myös myöhemmin supertähdiksi nousseet Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie.

Monet tähdet ovat tuominneet Weinsteinin teot ja kertoneet kokemuksistaan nyt julkisesti.

Alla The Wrap -sivuston kokoamaa listaa asiasta puheneista.

  • Gwyneth Paltrow, 45, on kertonut Weinsteinin ehdotelleen hänelle epäsopivia asioita, kun hän oli vain 22-vuotias.
  • Angelina Jolie, 42, kertoi New York Timesille nuorena näyttelijänä hänelle tapahtuneesta ikävästä kokemuksesta Weinsteinin kanssa. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, mitä tapahtui, mutta tapahtuneen jälkeen Jolie ei suostunut tekemään töitä Weinsteinin kanssa ja varoitti muita hänen kanssaan töitä tehneitä näyttelijöitä miehestä.
  • Siskoni on noita -sarjassa sekä monissa elokuvissa näytellyt Rose McGowan, 44, on kertonut tapahtumista Harvey Weinsteinin kanssa hotellihuoneessa Sundance-elokuvafestivaaleilla vuonna 1997. McGowan on kerännyt adressia saadakseen Weinsteinin omistaman Miramax-tuotantoyhtiön johtokunnan erotettua. McGowan on myös syyttänyt Elä täysillä -elokuvassa (1997) hänen kanssaan näytellyttä Ben Affleckia Weinsteinin epäkorrektin käytöksen peittelystä.
  • Italialaisohjaaja Dario Argenton tytär, näyttelijä Asia Argento, 42, on yksi kolmesta naisesta, jotka kertovat New Yorker -lehden artikkelissa joutuneensa Harvey Weinsteinin raiskaamaksi. Argento kertoo saaneensa kutsun Weinsteinin hotellihuoneeseen, jossa piti olla juhlat, mutta jossa tuottaja olikin yksin. Argenton mukaan Weinstein pyysi häntä hieromaan itseään ja lopulta pakotti hänet suuseksiin. Argento kertoo artikkelissa pysyneensä hyvissä väleissä ja olleensa seksisuhteessa tuottajan kanssa, sillä hän pelkäsi uransa puolesta.
  • Rosanna Arquette, 58, kertoo samassa New Yorkerin artikkelissa Weinsteinin houkutelleen hänet hotellihuoneeseensa, ottaneensa häntä kädestä kiinni ja yrittäneen saada näyttelijän ottamaan kiinni hänen sukupuolielimestään. Arquetten kieltäydyttyä, Weinstein uhkasi tuhota näyttelijän uran.
  • Oscar-palkinnon parhaasta naissivuosasta Harvey Weinsteinin tuottamassa elokuvassa Rakkauden jumalatar vuonna 1995 voittanut Mira Sorvino, 50, on kertonut Weinsteinin ahdistelleen häntä toistuvasti seksuaalisesti. Sorvino uskoo, että hän menetti töitä kieltäydyttyään kyseisissä tilanteissa.
  • Boogie Nights- (1997) ja Kauhea kankkunen (2009) -elokuvista tuttu Heather Graham, 47, kirjoitti Variety-lehden kolumnissa Weinsteinin tarjonneen takavuosina hänelle roolia tuottamassaan elokuvassa ja halunneen vastineeksi seksiä. Graham kieltäytyi.


  • Malli ja näyttelijä Cara Delevingne, 25, toi sosiaalisessa mediassa esille oman Weinstein-kokemuksensa. Delevingne kertoo Instagramissa Harvey Weinsteinin kehuskelleen tehneensä useista näyttelijöistä tähtiä ja yrittäneen suudella häntä väkisin.
  • Myös lukuisat muut tähdet, kuten Jennifer LawrenceCate BlanchettGlenn Close, Minnie Driver, Charlize Theron, Nicole Kidman, Kate Winslet sekä monet miesnäyttelijät George Clooneyn, Seth RogeninBenedict Cumberbatchin, Mark Ruffalon ja Leonardo DiCaprion johdolla ovat tuominneet Weinsteinin teot.

Harvey Weinstein on tuottanut useita Oscareilla palkittuja elokuvia. Häntä on pidetty yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista, mutta on nyt saanut potkut omasta tuotantoyhtiöstään.

Weinsteinin vaimo, muotisuunnittelija Georgina Chapman on ilmoittanut jättävänsä miehensä. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Harvey Weinstein on tuottanut useita Oscareilla palkittuja elokuvia. Häntä on pidetty yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista.

Lue myös:

    Uusimmat