Holle Holopainen: Kukaan ei halunnut olla stara

Hyvännäköisistä ja taidokkaista soittajista koostunut Topmost singahti Suomen tähtitaivaalle raketin tavoin, mutta nuorten muusikkojen jalat pysyivät silti maassa. Vaikka nuoret miehet eivät tehneet musiikkia rahan vuoksi, he osasivat laittaa huijarit tarvittaessa koville.

Holle Holopainen oli 15-vuotias, kun Topmost-yhtye perustettiin. Bändiin kuuluminen oli nuorelle miehelle unelma, sillä musiikki oli saanut paikan Holopaisen sydämessä Elviksen ja The Beatlesin biisien myötä. Pojat lähtivät touhuun nöyrällä asenteella.

– Ei kukaan halunnut olla stara, eikä maaseudun keikoille menty paita auki ja huudeltu, että hei, me ollaan stadista, Holle Holopainen kertoo.

Vaikka bändi äänestettiin ykkösyhtyeeksi poplehti Stumpin listalla, menestys ei silti noussut hattuun. Kun Topmost pääsi Ruotsiin ja Tanskaan esiintymään, into oli niin kova, että raha-asiat olivat sivuseikkoja. Mutta kun tanskalaiset huijasivat nuorilta miehiltä keikkapalkkiot, yhtye ryhtyi toimenpiteisiin.

– Näimme toisen managereista kaupungilla, kun olimme ajelemassa autolla. Pysäytimme viereen, ja pyysimme miestä tulemaan auton luokse. Otimme sitä solmiosta kiinni, ja jätimme solmion ikkunan väliin. Lähdimme ajamaan, ja tanskalainen juoksi vierellä. Pian rahaa alkoi löytyä.

Kun musiikki vei yhä enemmän aikaa Holopaisen elämässä, koulunkäynti jäi vähemmälle.

– Koulussa käytiin silloin kun ehdittiin, mutta koulu kyllä verotti jonkin verran musiikkihommia.

Holopainen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1971, kun Topmost oli jo lopettanut. Mies toteaa nyt, että ehkä nuoruudessa olisi voinut keskittyä enemmän koulunkäyntiin, mutta kun musiikki ja myöhemmin radio ja tv veivät Holopaisen mennessään.

Naiset hiersivät jäsenten välejä

Kun nuoret olivat tehneet töitä musiikin parissa tiiviisti muutaman vuoden, vuonna 1968 yhtyeen rivit alkoivat rakoilla. Jotkut bändin jäsenet alkoivat ottaa tyttöystäviään mukaan keikoille, mikä ei kaikille sopinut.

– Nyt se tuntuu älyttömältä, mutta silloin se oli iso juttu, Holopainen muistelee.

Gugi Kokljuschkin erotettiin Topmostista yksityiselämään liittyvien romanssien vuoksi, ja muut viisi jäsentä jatkoi soittopuuhia soulin merkeissä. Uusi musiikkilinjaus ei kuitenkaan miellyttänyt yleisöä, ja yhtye pani pillit pussiin syksyllä 1968.

Vuonna 1988 Topmost kokoontui soittamaan yhdessä 20 vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen päämääränä oli esiintyä kyseisen kesän Provinssirockissa.

– Harjoiteltiin koko vuosi, koska ne biisit, mitä aikanaan soitimme, olivat niin vaikeita, Holopainen kertoo.

Tänä vuonna Topmost viettää taipaleensa 45-vuotisjuhlaa, sillä bändin ensimmäinen esiintyminen oli Helsingin Yhteislyseossa marraskuussa 1964. Yhtye on heittänyt muutamia keikkoja kevään ja alkukesän aikana, ja vuosi huipentuu Topmostin juhlakonserttiin, joka järjestetään marraskuussa Savoy-teatterissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja