Mainos

HOK-Elannon ex-johtaja yritti saada lahjustutkinnan loppumaan – Entinen SOK-pomo ei suostunut allekirjoittamaan "tökeröä" paperia

Keskusrikospoliisin laajasta lahjustutkinnasta käy ilmi mielenkiintoinen yksityiskohta liittyen HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon rikosepäilyihin.

Leivo yritti juristinsa kanssa saada SOK:n entiseltä pääjohtajalta ja HOK-Elannon entiseltä toimitusjohtajalta Arto Hiltuselta allekirjoitusta paperiin, jonka tarkoituksena olisi ollut yrittää vaikuttaa KRP:n meneillään olevaan tutkintaan ja saada se jopa lopetettua. KRP oli aloittanut kokonaisuuden esitutkinnan vuonna 2012.

– Jari Leivo soitti minulle syksyllä 2014 ja ehdotti tapaamista vaikkapa kahvin merkeissä. Tapasimme Herttoniemen Picnicissä. Leivo esitti minulle yksisivuista paperia, jossa oli muutama lause. Hän esitti, että minä olisin allekirjoittanut sen. Paperin sisältö oli sellainen, että minä olisin ollut tietoinen siitä, mitä Jari Leivo on tehnyt HOK-Elannon kiinteistöjohtajana.

– En suostunut allekirjoittamaan paperia ja totesin hänelle, että mikäli minulta asiaa kysytään, kerron sen mitä tiedän. Hän oli jonkin verran loukkaantunut, etten suostunut hänen ehdotukseensa. Mielestäni Leivon esittämä paperi oli sisällöltään tökerö, Hiltunen kertoi poliisille.

Hiltusen lausunto on julkiseksi tulleen laajan esitutkinta-aineiston johdannosta. 

"Sillä saataisiin lopetettua tutkinta"

Hiltunen kertoo, että Picnic-tapaamisen jälkeen Leivo soitti uudestaan ja ehdotti hänen juristinsa tapaamista.

– Leivon juristi soitti minulle syksyllä 2014 ja kertoi, että Leivo ja hänen vaimonsa ovat suuressa ahdingossa. Hän antoi ymmärtää, että tässä KRP tutkii jotakin "olematonta" muutaman tuhannen asiaa ja olisi kohtuullista, että tutkinta lopetettaisiin. Hän kertoi  minulle, että mikäli he pystyisivät tuomaan poliisille tällaisen allekirjoittamani paperin, sillä saataisiin lopetettua poliisin tutkinta”, Hiltunen kertoi.

– Sanoin hänelle, etten allekirjoita tällaista ja ettei KRP varmaankaan lopeta tutkimista jonkin tällaisen paperin vuoksi. Juristin etunimi oli Petteri. Sukunimeä en muista. Käsitykseni mukaan paperi oli juristin laatima. En usko, että Leivo tällaista olisi keksinyt. Hän ei ole juristi. Näiden tapahtumien jälkeen kumpikaan heistä ei ole ollut minuun yhteydessä.

Syyte: 800 000 euron lahjukset

Jari Leivon epäillään ottaneen HOK-Elannon liike- ja sopimuskumppaneilta lahjuksia noin 800 000 euroa vuosina 2005-2012 muun muassa tyttäriensä ratsastusharrastuksen rahoittamiseen. Asian pääkäsittely alkaa maanantaina.

Leivoa syytetään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi esittää Leivolle seuraamukseksi vankeusrangaistusta ja lisäksi menettämään itselleen tai perheenjäsenilleen vastaanottaman edun.

Hiltusta on kuultu esitutkinnassa todistajana. Hän toimi SOK:n pääjohtajana vuosina 2007-2009 sekä HOK-Elannon toimitusjohtajana vuosina 2004-2007.

Hiltusen mukaan hän ei ole ollut tietoinen sponsorirahojen maksajista eikä summista. Hänen mukaansa HOK-Elannon ja SOK:n hallituksessa ei ole keskusteltu siitä, että Leivo hankkii sponsoreita tyttärien ratsastusharrastuksen tukemiseksi HOK-Elannon sopimuskumppaneilta. Hiltusen mukaan tällainen taloudellisten etujen pyytäminen sopimuskumppanilta ei ole hyväksyttävää.

Leivo puolestaan on kertonut esitutkinnassa, että hänen työnantajansa HOK-Elanto oli tietoinen hänen pyytämistään rahasuorituksista tyttäriensä ratsastusharrastuksen tukemiseksi. Leivo on kertomansa mukaan sanonut asiasta muun muassa Hiltuselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.