Hoitoon Viroon? Näin se onnistuu

Tallinnassa voi paitsi kierrellä kaupoissa ja vanhassa kaupungissa, hoitaa terveyttä.

Suomalaiset ovat tottuneita käyttämään virolaisia palveluita kaupoista kauneudenhoitoon. Nyt lomamatkaan voi yhdistää myös terveydenhoidon, sillä Suomessa vuoden alussa voimaan astuneen EU-potilasdirektiivin lähtökohtana on, että terveyspalveluja saa hakea vapaasti toisesta EU-maasta ja kustannuksiin voi hakea Kela-korvausta.

Virolainen terveydenhoitoalan Medicine Estonia -organisaatio listasi viisi vinkkiä onnistuneeseen matkaan.

Ennakoi tarpeet

Milloin olet viimeksi käynyt näöntarkastuksessa tai hammaslääkärissä? Leikkausten kaltaiset isommat toimenpiteet vaativat pidempää matkaa, mutta esimerkiksi erilaiset terveystarkastukset hoituvat parissa tunnissa.

Ajan saa Virossa nopeasti. Esimerkiksi silmälääkäriin pääsee usein jopa samana tai seuraavana päivänä. Aika kannattaa kuitenkin aina varata etukäteen.

Tutustu palveluntarjoajiin

Virossa toimii useita tasokkaita ja nykyaikaisia klinikoita, joissa on osaava ja kielitaitoinen henkilökunta. Hoitoa saa usein myös suomen kielellä, ja monet klinikat voivat auttaa matkajärjestelyissä.

Tietoa ulkomailla hoitoon hakeutumisesta saa Kelan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä. Virolaisklinikoiden yhteystiedot löytyvät virolaisen terveydenhoitoalan organisaatio Medicine Estonian verkkosivuilta. Tarkempia tietoja saa ottamalla suoraan yhteyttä klinikoihin.

Varmista Kela-korvattavuus

Toisessa EU-maassa saatuun hoitoon saa Kela-korvausta samoin perustein kuin jos hoito olisi saatu Suomen yksityisessä terveydenhuollossa. Näin ollen esimerkiksi hammaslääkärikäynti Virossa korvataan samoin periaattein kuin Suomessakin.

Koska eri hoitoja koskevat korvausperusteet ovat erilaisia, ota selvää hoidon Kela-korvattavuudesta jo etukäteen.

Ennakkoluvalla vai ilman?

Hoitoon voi hakeutua myös Kelalta haettavalla EU-asetuksen mukaisella ennakkoluvalla. Silloin hoidosta maksaa itse vain asiakasmaksun. Ilman ennakkolupaa Kela-korvausta voi hakea jälkikäteen.

Myös matka- ja oleskelukustannuksiin voi saada korvausta. Lupa myönnetään esimerkiksi silloin, kun hoitoa ei voida järjestää määräajassa Suomessa.

Pyydä oikeanlainen resepti

Ulkomailla kirjoitetulla reseptillä saa lääkkeitä myös Suomessa, kunhan määräys sisältää sosiaali- ja terveysministeriön vaatimat tiedot ja määrätyillä lääkkeillä on Suomessa myyntilupa.

Lähde: Medicine Estonia

Kuva: Colourbox.com

Viro houkuttaa suomalaispotilaita

MTV Uutiset kertoi elokuussa 2014, että Viron terveydenhoidossa houkuttavat halvemmat hinnat ja lyhyemmät jonot.

Viro houkuttaa suomalaispotilaita 2:10

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja