Hoitajarobotit yleistyvät maailmalla - milloin robotti hoivaa Suomessa?

Robottien käyttö hoitotyössä on Suomessa vielä lapsenkengissä verrattuna moneen muuhun maahan.

SuomiAreenassa pohdittiin tänään sitä, mitä hyötyä robotit voisivat tuoda hoiva-alalle ja miksi Suomi ei ole lähtenyt innokkaammin terveysteknologiaan mukaan.

- En kyllä millään ymmärrä sitä! Me olemme aina olleet teknologian kärjessä ja metsäteollisuudesta lähtien kehitetty vaikka mitä. Sitten yhtäkkiä tässä asiassa ollaankin ihan metsässä, puuskahtaa Robotics Finland –hankkeen vetäjä Cristina Andersson.

Ovatko robotit sairaanhoidossa jo tätä päivää? 15:00

Ehkä yllättävääkin on se, että hoiva-alalla suhtaudutaan suopeasti robottien käyttöön.

- Robotit voisivat sopia sellaisiin toistuviin tehtäviin, mihin ei tahdo aina löytyä aikaa - tai se on jostakin muusta pois. Sellaisia voisivat olla ihmisten syöttäminen tai nostot tai siirrot, luettelee laitilalaisessa palvelutalossa työskentelevä sairaanhoitaja Jani Silvast.

Robotiikalla terveydenhuollossa tarkoitetaan keinoälyllä varustettua teknologiaa, joka mahdollistaa koneiden käytön hoitoalan tukena. Myös sairaanhoitajaliitossa on perehdytty niihin mahdollisuuksiin, mitä robottihoitajat muualla maailmassa antavat.

- Siellä on myös nostoapurobotteja, samoin kuin tällaisia robotteja jotka tuovat juomaa, ruokaa, lehtiä. Japani on hyvin paljon edellä tässä asiassa, Suomi on itse asiassa peränpitäjä, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Meranto.

Japanissa menevät hyvin läpi ihmisen näköiset hoitajarobotit, Suomessa tuskin halutaan sitä. Toisaalta perinteiset peltirobotitkaan eivät istu suomalaiseen kulttuuriin.

- Kyllä varmasti tulevaisuudessa robotit on jotain muuta kuin peltilaatikoita. Robotit tulevat olemaan sellaisia, että niiden liikkeet, ilmeet ja eleet ovat pehmeämpiä, ehkä inhimillisempiä, uskoo Meranto.

Suomessa on hoitotyössä käytössä vasta hylkeen näköinen Paro-robotti, joka toimii lähinnä seurustelu- ja silittelykaverina ikäihmisille. Jatkossa robottien käyttö laajenee ja siirtyy koteihin.

- Robotteja voidaan käyttää hoitohenkilökunnan työn apuna, kun halutaan tarjota esimerkiksi ikäihmisille kotiin palveluja. Robotit voivat tukea ikäihmisiä elämään inhimillistä elämää, ihmisarvoista elämää kotona omin voimin ja omin tahdoin, innostaa Cristina Andersson. 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat