Tehy on tehnyt rikosilmoituksen Tyksin toimialuejohtajasta – syynä hätätyön laiton teettäminen

HUS: Suojelutyöhön ei ole annettu riittävästi henkilökuntaa – hoitajat kertovat mitoituksen olevan joillain osastoilla jopa suurempi kuin aiemmin 13:15
HUS: Suojelutyöhön ei ole annettu riittävästi henkilökuntaa – hoitajat kertovat mitoituksen olevan joillain osastoilla jopa suurempi kuin aiemmin

Hoitajajärjestö Tehy on tehnyt poliisille rikosilmoituksen Turun yliopistollisen keskussairaalan toimialuejohtajasta, kertoo järjestö verkkosivuillaan

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy kertoo tehneensä poliisille rikosilmoituksen Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) toimialuejohtajasta. 

Rikoilmoituksesta kertoo myös järjestön puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tehyn mukaan kyseinen toimialuejohtaja on teettänyt hätätyötä laittomasti määräämällä kolme sairaanhoitajaa tekemään hätätyönä 6,5-tuntisen työpäivän viime viikon torstaina – siis hoitajien lakon aikana.

– Laillista lakkoa ei voida murtaa teettämällä perusteettomasti hätätyötä, Tehyn juristi Juho Kasanen kommentoi Tehyn verkkokirjoituksessa.

Aluehallintovirasto totesi: Hätätyöhön määrättiin väärin perustein

Noin 25 000 hoitajaa kuudessa eri sairaanhoitopiirissä aloitti lakon 1. huhtikuuta. Lakon on määrä päättyä perjantaiaamuna kello 6.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on todennut heti seuraavana päivänä, siis 8. huhtikuuta, että sairaanhoitajat oli määrätty hätätöihin lakon aikana väärin perustein.

– Hätätyöilmoituksessa ja sitä täydentävässä lisäselvityksessä työnantaja ilmoitti, että hätätyön teettämiselle on ollut perusteena tarve suorittaa kolmelle potilaalle haima- ja sappiteiden tukoksen tai vaurion korjaamiseen vaadittu toimenpide.

Tehyn mukaan tehty työ ei ollut hätätyötä, jolle työaikalain mukaan tulisi olla äkillinen ja odottamaton syy, kuten suuronnettomuus. Hätätyön turha teettäminen voi johtaa sakkorangaistukseen.

Tehyn pääluottamusmies Jussi Rantasen mukaan viimeviikkoisessa tilanteessa olisi voitu hakea lakkoileville hoitajille suojelutyölupaa, jolloin tehty työ olisi ollut suojelutyötä, ei hätätyötä. 

Neuvottelut suojelutyöstä – eli työstä, joka koetaan välttämättömäksi ihmisen hengen ja terveyden pelastamiseksi työtaistelun aikana – käydään paikallisesti. Suojelutyö on aiheuttanut eripuraa työnantajan ja työntekijöiden välillä hoitajien lakon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat