Hiv-potilaat voivat elää lähes yhtä pitkään kuin terveet

Euroopassa ja Yhdysvalloissa elävien hiv-potilaiden eliniänodote on pidentynyt noin kymmenellä vuodella, lähes yhtä pitkäksi kuin terveiden, kertoo lääketieteen julkaisu The Lancet.

Ansio kehityksestä kuuluu 1990-luvun puolivälissä käyttöönotetulle antiretroviraalilääkitykselle. Lääkkeet eivät hävitä virusta, mutta hillitsevät oireita ja estävät useissa tapauksissa viruksen kehittymisen aidsiksi.

Jos 20-vuotias hiv-positiivinen on aloittanut lääkityksen vuoden 2008 jälkeen, hänen eliniänodotteensa on noin 78 vuotta. Terveiden miesten eliniänodote on esimerkiksi Ranskassa 79 ja terveiden naisten 85 vuotta. Tutkijoiden mukaan samat iät Yhdysvalloissa ovat 78 ja 82.

Tutkijoiden mukaan vuoden 2008 jälkeen lääkityksen aloittaneet elävät pidemmän ja terveemmän elämän kuin ne, jotka aloittivat lääkityksen aiemmin. Tutkijat sanovat, että lääkkeet ovat parantuneet ja niistä on onnistuttu karsimaan haitallisia sivuvaikutuksia.

Tutkimukseen kerättiin tietoja yli 88 000 hiv-potilaalta.

– Tiedot eliniänodotteen pidentymisestä motivoivat riskiryhmissä olevia ihmisiä, jotta he kävisivät testeissä ja aloittaisivat lääkityksen heti, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijat arvelevat, että tutkimustulokset voivat pienentää hiv-positiivisuuteen liittyvää leimaa ja esimerkiksi helpottaa hiv-positiivisten vakuutuksen- tai työnsaantia.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, että kaikille hiv-positiivisille aloitettaisiin lääkitys heti diagnoosin jälkeen. Köyhissä maissa tilanne on heikko, sillä diagnoosia tai hoitoa ja lääkitystä ei läheskään aina pystytä tekemään tarpeeksi nopeasti. 

Lue myös:

    Uusimmat