Historian yksityiskohtaisimmat lähikuvat Auringosta julkaistiin – paljastaa jopa Suomen kokoiset solumuodot: "Nämä kuvat ovat vasta alkua!"

Lähikuvissa Auringon pinnalla näkyy jopa Suomen kokoisia solunkaltaisia muotoja.

Yhdysvaltalaisen National Science Foundationin ottamissa kuvissa Auringon pinta näkyy yksityiskohtaisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Lähikuvissa näkyy auringon pintaa peittävää pyörteilevää plasmaa. Kuvista uutisoi ensimmäisenä Tekniikan Maailma.

Videolla ja kuvissa nähtävät kuviot ovat pinta-alaltaan jopa noin kaksi kertaa Suomen kokoisia.

Yksityiskohtaiset kuvat on otettu läpimitaltaan nelimetrisellä peilillä varustetulla teleskoopilla. Tutkijoiden mukaan kuvat ovat vasta ensisoittoa sille, mihin kyseinen teleskooppi pystyy.

Havaijilla sijaitsevan teleskoopin on tarkoitus lisätä tietoa auringosta ja sen vaikutuksesta planeetallemme.

Kuviot Auringon pinnalla syntyvät voimakkaasta lämmön liikkeestä Auringon sisältä.

Kuuma plasma nousee ylös näiden ”solujen” keskeltä, viilenee ja vajoaa sitten Auringon pinnan alle tummien juovien kautta.

Tätä prosessia kutsutaan konvektioksi.

Uusi aika aurinkofysiikalle

– On hienoa olla aurinkofyysikko, Valentin Pillet National Solar observatorion johtaja kertoo tuntemuksiaan.

Aurinko on edelleen mysteeri monilta osin sen tutkijoille. Auringon prosesseja ei vieläkään tunneta kovin hyvin. Esimerkiksi aurinkopurkausten ennustaminen on ollut hyvin vaikeaa verrattuna sääennusteiden tekemiseen Maassa, tutkijat vertaavat.

Teleskoopin on määrä pystyä kartoittamaan Auringon koronan magneettikenttiä.

– Nämä kuvat ovat vasta alkua! Teleskooppi tulee keräämään enemmän tietoa auringostamme ensimmäisen viiden vuotensa aikana kuin mitä on kerätty sen jälkeen, kun Galileo osoitti teleskoopilla Aurinkoa vuonna 1612, intoilee teleskoooppiohjelmaa vetänyt David Boboltz.

Aurinko on tähti, jota Maa, muut planeetat sekä aurinkokuntamme muut kappaleet kiertävät. Meidän Aurinkomme on tavallinen normaali tähti.

Lue myös:

    Uusimmat