Hirvittävä lento-onnettomuus muutti Italian jalkapallon – kohtalokas virhe vei maajoukkueen rungon ja päätti suurseuran dominoinnin: "Ei unohdu koskaan"

Italian jalkapallo ei ollut enää entisensä vuoden 1949 toukokuun neljännen päivän jälkeen. Tasan 71 vuotta sitten tapahtunut traaginen Supergan lento-onnettomuus vei Italian maajoukkueen rungon ja päätti AC Torinon dominoinnin.

Valentino Mazzolan tähdittämä ja kipparoima Torino oli voittanut neljä Italian mestaruutta peräjälkeen ja oli kiinni viidennessä peräkkäisessä pystissä, kun sesonki 1948–49 oli loppusuoralla. Sen Torino vielä sai, mutta kohtalo oli sitä ennen puuttunut peliin hirvittävällä tavalla.

Torino oli pelannut Lissabonissa ystävyysottelun Benficaa vastaan, ja joukkue lensi takaisin kohti Torinoa Barcelonassa tehdyn välilaskun kautta. Barcelonassa oli ollut vielä aurinkoista, mutta Alppien kohdalla alkoi jälkeenpäin ajatellen pahaenteisesti salamoida ja sataa. 

Matka oli jo loppusuoralla, kun vain puoli tuntia ennen Torinoon saapumista koneen kapteeni Pierluigi Meroni sai kuulla lennonjohdolta, että Torinon lentokenttää ympyröi sankka sumu ja laskeutumisista tulisi huonon näkyvyyden keskellä tuulisissa oloissa vaikeaa. 

Fiat G.212 -merkkisen lentokoneen tutka oli rikkoutunut, mikä vaikeutti matkantekoa entisestään. Kapteeni Meroni teki lopulta kohtalokkaan virheen luultuaan lentävänsä huomattavasti korkeammalla kuin missä kone todellisuudessa sijaitsi. Meroni näki yhtäkkiä edessään muutaman kilometrin päässä Torinosta sijaitsevan Superga-vuoren huipun ja yritti saada koneen nousemaan, mutta menetti sen hallinnan kovassa tuulessa. 

Kone rysähti päin vuorta, ja kaikki 31 matkustajaa kuolivat. Turma vei lähes koko Torinon joukkueen: loukkaantuneena ollut Sauro Tomà ja varamaalivahti Renato Fandolfi olivat joukkueen ainoat pelaajat, jotka eivät olleet lennolla.

Onnettomuus oli musertava kolaus koko Italian jalkapallolle. Grande Torinon pelaajat olivat muodostaneet myös Italian maajoukkueen rungon, mutta onnettomuuden myötä maajoukkueen avauskokoonpano meni lähes täysin uusiksi vuoden 1950 MM-kisoihin. 

Uudistunut Italian joukkue jäi noissa kisoissa alkulohkovaiheeseen, ja sama toteutui neljän vuoden päästä. Vuonna 1958 Italia jäi jo ensimmäistä kertaa MM-kisojen ulkopuolelle ja eteni seuraavan kerran alkulohkosta jatkoon vasta vuoden 1970 MM-kisoissa, 21 vuotta onnettomuuden jälkeen. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Innovatiivista jalkapalloa harvinaisella 4-2-4-formaatilla pelanneen ja yhteen saumattomasti hitsautuneen Torinon lento puolestaan katkesi seurajoukkuepuolella. Sillä oli onnettomuushetkellä kautta 1948–49 jäljellä neljä ottelua, ja se voitti mestaruuden pelaamalla sesongin loppuun reservijoukkueellaan. Seuraavan Italian mestaruutensa Torino saavutti kuitenkin vasta 27 vuotta myöhemmin, 1976, ja kyseinen Scudetto on seuran toistaiseksi viimeinen.

Torino pelaa nykyään Serie A:ssa, mutta seura ei ole koskaan palannut aiempaan loistoonsa. Torinon kulta-aikojen joukkuetta on pidetty yhtenä Serie A:n historian parhaista.

– He ovat menneet, mutta eivät unohdu koskaan. Levätkää rauhassa, Goal-jalkapallojulkaisu palasi turmaan Twitter-tilillään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja