Hirvisaarelle huomautus: "Natsitervehdys on täysin sopimaton"

Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) on antanut huomautuksen kansanedustaja James Hirvisaarelle (ps.).

– Huomautus, joka perustuu perustuslain mukaiseen menettelyyn, on rankka toimenpide. Se on eri asia kuin arkikielen huomautus. Tämä on järein toimi, jota nykyinen puhemies virassaan on käyttänyt ja järeämpi kuin edeltäjät ovat joutuneet tekemään.

Hirvisaaren vieras teki eduskunnassa natsitervehdyksen viime viikolla, ja Hirvisaari otti tästä kuvan.

Heinäluoman mukaan vastaavia tapauksia ei löydy eduskunnan lähihistoriasta. Hän pitää natsitervehdystä täysin sopimattomana tekona, jota ei voi sovittaa puhumalla.

– Natsismi aiheutti kuuden miljoonan juutalaisen kuoleman ja Euroopan historian suurimman katastrofin. Siihen ei voi mitenkään suhtautua vähätellen, eikä se edusta mitään huumorin lajia, Heinäluoma sanoo.

Hirvisaaren vieraana ollut Seppo Lehto ei ole enää tervetullut eduskuntaan. Muita vieraita Hirvisaari saa edelleen tuoda, sillä hän on luvannut kertoa vierailleen käyttäytymisen säännöt.

"Raja tuli vastaan"

Heinäluoma toivoo, että Hirvisaarelle annettu huomautus toimisi viestinä myös muille kansanedustajille. Viestinä on Heinäluoman mukaan, että teoilla on seurauksia.

Heinäluoman mukaan eduskunnassa on ollut viime aikoina "valitettavaa urheiluhenkeä". Hänestä näyttää siltä, että on käyty kokeilemassa, mitä kaikkea voi tehdä ja sanoa.

Heinäluoman mukaan Hirvisaaren tempauksen kohdalla vedettiin nyt raja, että tällaista ei enää sallita.

Hirvisaari pyytää anteeksi

Hirvisaari on pyytänyt tapahtunutta anteeksi kirjeessä ja hyväksyy annetun huomautuksen.

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) sanoo kirjelmässään eduskunnan puhemiehelle, että hän tuomitsee natsismin eikä hyväksy sitä missään muodossa.

Hirvisaari vahvistaa ottaneensa kuvan natsitervehdyksestä eduskunnan istuntosalin lehterillä viime viikolla. Hän pyytää anteeksi tapahtunutta ja sanoo ymmärtävänsä, että on toiminut väärin.

Hirvisaari kertoo, että hän hyväksyy eduskunnan puhemiehen tänään antaman huomautuksen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat