Mainos

Hirvikoira Sani katosi viime viikolla rajan taakse Venäjälle – "On vaikeaa selittää 4-vuotiaalle tyttärelle, ettei tiedä, tuleeko koira enää takaisin"

Hirvikoira Sani katosi Venäjälle viime torstaina. Koira saatiin jo kerran kiinni, mutta se onnistui pakenemaan uudelleen. 

Joni Riihelän norjanharmaa hirvikoira Sani lähti karkuteille kesken hirvijahdin Lappeenrannassa.

Karkureissu sai alkunsa viime viikon torstaina, kun koira näki hirven rajan toisella puolella. Sen seurauksena koira lähti juoksemaan riistan perässä ja päätyi Venäjän puolelle.

– Sinne se paineli viime torstaina kymmenen aikoihin. Seurasin sen haukkua tutkapannan välityksellä 12 tuntia. Jossain vaiheessa se luovutti ja lähti haahuilemaan Venäjän rajavartioteitä, Riihelä kertoo MTV Uutisille.

Riihelä yritti saada houkuteltua koiraa takaisin Suomen puolelle, mutta turhaan. Koira jäi haahuilemaan Venäjän puolelle, kunnes Venäjän viranomaiset saivat koiran kiinni Telkjärven rajavartiopisteellä seuraavana päivänä.

Kun viranomaiset ilmoittivat koiran löytyneen, Riihelä ehti huokaista helpotuksesta.

– Siinä kerkesi jo tuulettamaan, että onneksi koira löytyi, Riihelä kertoo.

Koira pääsi uudelleen karkuun

Vielä oli liian aikaista tuulettaa. Riihelä sai pian koiran löytymisen jälkeen viranomaisilta toisen ilmoituksen. Koira oli päässyt venäläisiltä karkuun.

– Kun Venäjän viranomaiset olivat ottaneet sen kiinni, sille oli ilmeisesti laitettu naru pantaan kiinni. Sitten koira on vetänyt itsensä läpi pannasta ja karannut uudelleen, Riihelä kertoo.

Sen jälkeen koiran liikkeistä ei ole havaintoja, sillä se onnistui riuhtomaan itsensä irti gps-pannasta. Riihelä ei usko, että koira olisi vaeltanut kovin kauas.

– Viipurin ja Suomen rajan välimaastossa se on. Ei se satoja kilometrejä kuitenkaan vaella.

Metsästyskoirien karkaamiset eivät tavattomia

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Aki Järvisen mukaan metsästyskoirien karkaamiset Suomesta Venäjälle ovat metsästyskausina melko yleisiä ja niistä tulee ilmoituksia viikoittain. Hän kommentoi koirien karkaustapauksia yleisellä tasolla.

Kun koira pääsee karkaamaan rajan yli, omistajan tulee olla yhteydessä Rajavartiolaitoksen alueelliseen johtokeskukseen, esimerkiksi Kaakkois-Suomen alueella Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen.

Omistajan tulee ilmoittaa omat yhteystietonsa ja koiran tuntomerkit kuten sen, minkä rotuinen ja värinen koira on sekä mitä nimeä se tottelee.

– Sekä mahdolliset muut tiedot, mitkä voivat edesauttaa koiran löytymistä, kuten koiran kaulassa oleva GPS-panta ja sen antamat mahdolliset sijaintitiedot.

Tämän jälkeen Suomen rajaviranomaiset ilmoittavat asiasta Venäjän rajaviranomaisille. Kun koira saadaan kiinni, se palautetaan omistajalle Suomeen.

Raskasta koko perheelle

Sani-koiran katoaminen on raskasta, sillä kyseessä on myös perheenjäsen. Riihelä kertoo nukkuneensa heikosti koiran katoamisen jälkeen.

Mielessä painaa etenkin se, jos koiraa ei löydykään mistään.

– On vaikeaa selittää nelivuotiaalle tyttärelle, ettei tiedä, tuleeko koira enää takaisin vai ei. Kyllä se painaa mieltä, ei sille mahda mitään.

Riihelä kertoi kadonneesta koirastaan myös sosiaalisessa mediassa. Hän on luvannut kadonneesta koirasta löytöpalkkioksi 100 euroa ja vodkapullon.

– Se [vodkapullo] oli sellainen heitto. Venäläisiä kiinnostaa vodka, että jos se saisi motivoitua heitä etsimään koiraa.

Toistaiseksi Riihelä ei ole saanut ihmisiltä ilmoituksia koiran mahdollisista liikkeistä. Riihelä on melko varma, että koira vielä löytyy.

– Sani hakeutuu ihmisten lähelle ja kulkee teitä pitkin. Melkein pakko jonkun on se löytää, koska ei se metsässä yksinään mökötä, Riihelä sanoo.

Pääsääntöisesti koirat saadaan takaisin Suomeen

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen kapteeni Aki Järvisen mukaan yleensä karanneet koirat löydetään ja saadaan palautettua omistajilleen.

– Pääsääntöisesti koirat on saatu takaisin Suomeen.

Vaikka koiran karkaaminen rajan yli on omistajalle raskas tilanne, hänen on muistettava että valtakunnanrajaa ei saa lähteä ylittämään luvattomasti.

– Hän syyllistyy siinä valtionrajarikokseen, jos ylittää luvattomasti Suomen ja Venäjän välisen valtakunnanrajan. Lisäksi on huomioitavaa, että rajavyöhykkeellä oleskelu ja liikkuminen on luvanvaraista.

Muokattu 22.10.2019 kello 10.37: Lisätty paikkakunnan nimi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja