Uudenvuoden ilotulitukset säikyttivät tänä vuonna kymmeniä koiria karkuteille – yhä hukassa olevan pikkukoiran omistaja pelkää lemmikkinsä jääneen jumiin villieläimen pesään

Uudenvuoden ilotulitukset säikyttivät tänäkin vuonna kymmeniä lemmikkejä karkuteille. Yksi niistä on joensuulainen pikkukoira, joka katosi omistajansa mukaan yön pimeydessä kuin tuhka tuuleen. Edes näköhavaintoja siitä ei ole sen jälkeen saatu.

Lemmikkien etsinnässä auttavalla Karkurit.fi-sivustolla työskentelevä Maija Ankkuri kertoo, että uudenvuoden rytinöissä katosi heidän tietojensa mukaan tänä vuonna kaikkiaan 35 koiraa. Yksi oli säikkynyt pommeja jo aatonaattona.

Kolme koirista on edelleen kadoksissa, kun juhlista on kulunut pian viikko.

Koira on hävinnyt kuin tuhka tuuleen

Lotta Munnukan terrierimixi karkasi Joensuun Reijolasta varhain uudenvuodenpäivän aamuna. Koira oli vetänyt päänsä irti kaulapannasta. 

– Koira on hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Yhtään varmaa näköhavaintoa koirasta ei ole. Vihjeetkin ovat hyvin hataria, Munnukka kertoo.

Koiraa on etsitty muun muassa etsiväkoirien, sosiaalisen median ja taksiverkoston avulla. Kadonneesta on ilmoitettu myös poliisille, löytöeläinkoteihin ja Karkurit-sivustolle. 

Karkulainen voi olla jumissa ketun kolossa

Munnukan koiraa on käytetty pienpetometsästykseen ja omistajan mukaan on mahdollista, että se on jäänyt jumiin mäyrän, supikoiran tai ketun pesään. Koira on saattanut livahtaa myös maatilan piharakennukseen pääsemättä ulos.

Omistaja on luvannut 300 euron löytöpalkkion vihjeestä, joka johtaa koiran löytymiseen – elävänä tai kuolleena.

Omistaja ja hänen lähipiirinsä toivovat, että esimerkiksi pihalla grillaajat tarkkailisivat ympäristöään nyt tavallista tarkemmin, jos jossain pensaikon uumenissa vaikka lymyilisi nälkäinen karkulainen.

Koiran nimeä he eivät halua kertoa, koska nimen huutelu voisi hätäännyttää mahdollisesti jo villiintyneen ja kylmettyneen koiran entisestään.

Älä huutele pelästynyttä koiraa

Myös Karkurit.fi:n Maija Ankkuri varoittaa huutelemasta esimerkiksi raketteja karkuun sännänneen koiran nimeä sitä etsiessä – vaikka kyseessä olisi omistajakin.

– Koiran etsijä voi puhua itsekseen, ja myös rauhallinen jutustelu koiralle tutun ihmisen kanssa saattaa tuoda karkurin luokse, Ankkuri vinkkaa. 

– Koiraa voi houkutella myös tuoksuvalla herkkuruualla. Jos kadonnut koira on tottunut leikkimään vinkulelulla, lelua voi vinguttaa sitä etsiessä. Lelu on käyttökelpoinen myös silloin, kun koira on jo näköpiirissä, jos välimatka on turvallinen ja vapaa liikenteeltä.  

Ankkuri muistuttaa, että koira tunnistaa omistajan auton äänen.

– Jos se tykkää olla auton kyydissä, sitä voi etsiä ajamalla lähiteitä mateluvauhtia. Kun karkuri ilmaantuu näköpiiriin, auto kannattaa seisauttaa ja ovi avata turvalliselta puolelta. Vieläkään koiraa ei kuitenkaan kannata huudella.

Ilmoita netissä

Ankkuri neuvoo lemmikkinsä hukannutta ilmoittamaan kadonneesta heti netissä.

– Jos koira pelästyy vaikka raketin pauketta ja pääsee karkuun, se palaa yleensä lähtöpaikalle sen jälkeen, kun pelästymisen aiheuttama shokki on mennyt ohi. Paluuseen voi tosin mennä useita tunteja, Ankkuri kertoo.

Katoamisilmoitukseen on hyvä laittaa karkurin kuvan lisäksi sukupuoli, katoamispaikkakunta ja kaupunginosa tai kylä. 

Tarkkaa osoitetta ei kuitenkaan kannata kertoa, koska koiria varastetaan tien päältä. Toisaalta karkuri tuskin palaa karkaamispaikalle, jos siellä on ventovierasta väkeä.

– Jos karkaaminen tapahtui kodin lähellä, kotipihalle viedään omistajalle tuoksuva vaate. Kerrostalossa vaate laitetaan seinän viereen lähelle ovea tai pihan laitaan. Ulkoilureitillä kadonneelle koiralle vaate piilotetaan karkaamispaikan viereen.

Etsi vain tuttujen kanssa

Koska karkuri halutaan turvallisesti kotiin, sitä kannattaa Ankkurin mukaan etsiä vain tuttujen ihmisten kanssa.

Sen vuoksi sen liikkeistä pyydetään vain havaintoilmoituksia.

Vieraan ei ylipäätään kannata lähestyä yksin liikkuvaa koiraa, Ankkuri tähdentää.

Kolarissa ollut koira pysäytti koko moottoritien liikenteen ja oli jäädä ajoneuvojen alle – katso hauvan uskomaton karkumatka 1:54
CNN: Kolarissa ollut koira pysäytti koko moottoritien liikenteen ja oli jäädä ajoneuvojen alle – katso hauvan uskomaton karkumatka tältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat