Mainos

Hirmulisko paljastuikin kyttyräselkäiseksi imuriksi

Lähes 50 vuotta sitten Mongoliasta löydettiin kaksi dinosauruksen fossiloitunutta, yli kaksi metristä eturaajaa. Deinocheirusiksi nimetyn hirmuliskon ajateltiin olevan kauhistuttava 11 metrinen peto, joka raateli saaliinsa hengiltä.

Nyt tutkijat ovat löytäneet loput aikoinaan seitsemän tonnia painaneen dinosauruksen fossiloituneesta luurangosta ja Deinocheirusista on paljastunut uusia ja yllättäviä tietoja

Uusien löytöjen perusteella tutkijat kuvailisivat saurusta omituiseksi ja jopa hassuksi.

Deinocheirusin uskotaan kulkeneen kahdella jalalla, joiden kuvaillaan olleen kuin Barney-dinosauruksen ja Star Warsin Jar Jar Binksin risteytys.

Deinocheirus on ollut noin viisi metriä korkea, liki 11 metriä pitkä ja painanut seitsemän tonnia. Sauruksella uskotaan olleen samankaltainen nokka kuin ankalla ja selässä kyttyränmuotoinen siiveke.

Lisäksi pedolla uskotaan olleen valtavat kynnet, sulkia siellä täällä, eikä ollenkaan hampaita. Deinocheirusin uskotaankin syöneen ravintonsa kuin se olisi ollut valtava imuri.

Tutkijoiden mukaan sauruksella oli lisäksi valtava kieli, jolla se pystyi imuroimaan ruokaa lähteiden, järvien ja lampien pohjalta.

Noin 70 miljoonaa vuotta vanha deinocheirus on sukua strutsille.

Uuden löydön perusteella tehty kuvaus julkaistiin eilen Nature-tieteislehdessä.

Tutkimuksen johtajiin lukeutuvan Yuong-Nam Leen mukaan Deinocheirusin lantio ja massiiviset jalat viittaavat siihen, että saurus oli hidas liikkeissään. Lee uskoo sauruksen kehittyneen isokokoiseksi, jotta se välttyisi joutumasta jatkuvasti isompien petojen saaliiksi.

Leen tutkimusryhmä ei kyennyt alun perin löytämään sauruksen kalloa. Kallo löytyi kuitenkin yksityiseltä myyjältä Saksasta toiselta tutkijalta saadun vihjeen perusteella.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.