Hintoihin muutoksia – näin paljon avioero maksaa

Avioeroa pidetään jokaisen luonnollisena oikeutena – samaan tapaan kuin avioliiton solmimistakin. Oletko tullut ajatelleeksi, että avioerokin maksaa?

Tuomioistuinten maksuihin tuli vuoden 2014 alusta lähtien korotuksia. Yleisimmän hakemusasian, avioeron, ensimmäisen vaiheen hakemusmaksu nousi 80 eurosta 100 euroon. Jos avioerohakemusta ei jätetä yhdessä, eron kustantaminen jää täysin sitä hakevan osapuolen harteille.

Kuka maksaa avioeron?

Helsingin käräjäoikeuden avioeroja käsittelevän yksikön johtaja Matti Palojärvi kertoo MTV Lifestylelle, että oikeudenkäyntimaksujen korotusten tarkoitus on joissain tapauksissa nostaa turhien oikeusprosessien kynnystä, mutta avioeron kohdalla siitä ei ole kysymys.

– Avioero on siinä mielessä poikkeuksellinen, että maksun korottaminen on liittynyt vaan valtion taloudellisiin kysymyksiin ja siihen, että maksut vastaisivat paremmin sitä työtä, jota avioero täällä tarkoittaa, Palojärvi selittää.

– En uskalla ennakoida, tarkoittaisivatko maksujen korotukset avioeron kohdalla sitä, että niitä haettaisiin vähemmän kuin aiemmin.

Avioeroa voivat hakea liiton molemmat osapuolet tai vain toinen. Siinä tapauksessa, että avioeroa hakee vain toinen osapuoli, maksut jäävät täysin avioeroa hakevan harteille – se, joka eroa ei halua, ei joudu maksamaan toisen eroaikeista.

Maksu suoritetaan avioeron astuessa voimaan. Ensimmäisen avioerohakemuksen jättäminen ei siis maksa, mutta jos erota haluaa vielä kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen ja jättää toisen hakemuksen, erosta täytyy maksaa. Vähävaraisilla on mahdollisuus saada maksuton oikeuskäsittely.

Milloin suomalaiset eroavat?

Huhutaan, että avioeroja haetaan eniten juhlapyhien aikaan ja kesällä. Sellaisina aikoina vuodesta, kun aikaa vietetään paljon perheen kesken. Palojärvi paljastaa, että tilastot puoltavat uskomusta joiltain osin.

Kun muina kuukausina vuonna 2013 avioerohakemuksia jätetään noin 170, tammikuussa, heinäkuussa ja elokuussa eroja haetaan yli 200 kuukaudessa.

– Elää sellainen uskomus, että avioeroja tulee eniten juhlapyhien jälkeen ja kyllä tästä sille varovaista tukea saa, Palojärvi kertoo.

Lue myös:

Juulia Jaulimo, juulia.jaulimo(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat