Hinta näkyy ja tuntuu: Pörssisähkön käytössä valtava muutos Helenillä

2:50
Katso myös: Energiateollisuuden energiantuotantojohtaja Jari Kostama kommentoi Muista säästä sähköä -tietoiskua

Ajoittamalla kulutustaan vuorokauden edullisimpiin tunteihin pörssisähköasiakkaat ovat energiayhtiö Helenin mukaan saavuttaneet jopa 10 prosenttia sähkön markkinahinnan keskiarvoa alhaisemmat kustannukset.

Energiayhtiö Helenin pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet kulutustaan merkittävästi, yhtiö kertoo tiedotteessa. Parhaimmillaan kulutus on pudonnut yli neljänneksen vuoden takaiseen verrattuna.

– Keräämämme aineiston perusteella voidaan todeta, että pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet energiankulutustaan keskimäärin 15 prosenttia vuoden takaiseen nähden. Kolmannes näistä asiakkaista pudotti kulutustaan jopa yli 25 prosenttia, kertoo Helenin Data ja tekoäly -yksikön päällikkö Mikko Muurinen.

Ajoittamalla kulutustaan vuorokauden edullisimpiin tunteihin pörssisähköasiakkaat ovat Helenin mukaan saavuttaneet jopa 10 prosenttia sähkön markkinahinnan keskiarvoa alhaisemmat kustannukset. Niissä kotitalouksissa, joissa on edelleen voimassa kiinteähintaisen sähkösopimus, kulutus on Muurisen mukaan pysynyt ennallaan.

Pörssisähkön verollinen keskihinta Suomessa oli elokuussa 32,42 senttiä kilowattitunnilta. Viime vuonna vastaavaan aikaan hinta oli 8,46 snt/kWh.

Kiinteähintaisten määräaikaisten sähkösopimusten tarjonta on tällä hetkellä erittäin niukkaa, eikä osa sähköyhtiöistä tarjoa kiinteähintaisia sopimuksia enää ollenkaan. Heleniltä vuoden määräaikainen sopimus irtoaa hintaan 44,19 senttiä kilowattitunnilta, selviää yhtiön verkkosivuilta.

Myös muuttuvahintaisten toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat ovat nousseet jopa kymmeniä prosentteja. Helen on korottanut vanhojen asiakkaidensa sopimushintoja tämän vuoden aikana useaan otteeseen.

Kiinnostus kulutuksen seurantaan kasvaa, sillä käyttäjämäärät Helenin energianseurantapalvelussa ovat tuplaantuneet muutamassa kuukaudessa, yhtiö kertoo. Reilusti yli puolet Helenin asiakkaista on ottanut palvelun käyttöönsä.

Sähköyhtiöiden tarjoamien seurantapalveluiden avulla kuluttaja voi tarkastella muun muassa omaa kulutustaan sekä sitä, paljonko sähkö milloinkin maksaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja