Tuleeko loppuunmyydystä festivaalista koronalinko? Himoksella juhlitaan jälleen tänä viikonloppuna

Himoksella juhlitaan jälleen viikonloppuna, juhannusfestivaaleissa korona-altistumisia – ylilääkäri arvioi, kuinka suuria riskit ovat 9:49
Himoksella juhlitaan jälleen viikonloppuna.

Jämsän Himoksella juhlitaan viikonloppuna jälleen festivaalien merkeissä.

Viime viikonloppuna järjestetty Himoksen kolmipäiväinen juhannusfestivaali oli ensimmäinen suuren kokoluokan festivaali sitten koronapandemian alun. Kävijöitä otettiin sisään 5 000 päivässä.

Joukossa oli myös koronatartunnan saaneita, mutta tarkkaa lukumäärää ei ole kenelläkään tiedossa.

– Ihan tarkkaa lukumäärää en pysty sanomaan, sillä kokonaismäärä hajoaa ympäri Suomen, toteaa Jämsän hallintoylilääkäri Unto Palonen MTV Uutiset Liven haastattelussa.  

Hänen mukaansa Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla on todettu yksittäisiä tartuntoja Himoksen tapahtumaan liittyen.

– Altistuneita on lukuisia.

Palonen kertoo myös tartuntojen jäljityksen olleen haastavaa, sillä ihmiset eivät tunne toisiaan eivätkä tiedä, kenen kanssa ovat olleet tekemisissä.

– Voi olla isoja massoja ihmisiä, jotka ovat altistuneet samaan aikaan.

Ylilääkärin mukaan tartuntoja ja altistumisia on vaikea välttää isoissa tapahtumissa. Hän peräänkuuluttaa yksilöiden vastuuta.

– Jäädään kotiin, jos on ollut ulkomailla, tai jos on ollut oireita ennen tapahtumaa. Epäilys on, että tämä ei ole täysin toteutunut, Palonen toteaa.

Maskia olisi pidettävä

Nyt luvassa on Himos Iskelmä Festivaali, joka alkoi torstaina ja jatkuu sunnuntaihin asti. Tapahtuma on loppuunmyyty.

Tapahtumassa on juhannukseen verrattuna erilainen tilanne, sillä kohderyhmä on varttuneempaa. Ylilääkäri toivoo, että vanhemmat noudattaisivat koronaturvaohjeita nuoria paremmin.

– Pitää turvavälejä ja vaikka ilma on upea, hellettä ja hiostava, käytettäisiin silti maskeja.

Maskien käyttöä Palonen painottaa silloin, kun turvavälejä ei voida pitää, käytännössä festarialueella.

– Olen ollut tapahtumajärjestäjään tästä yhteydessä ja toivonut, että festarien henkilökunta käyttäisi maskeja ihan jo esimerkin vuoksi ja myöskin muistuttaisi sisään tuleville henkilöille asiasta.

Palonen antaa myös kehuja järjestäjille, sillä käsidesiä on ollut paikalla tarjolla hyvin, ja myös käsienpesumahdollisuuksia on.

Ylilääkärin mukaan vaikka tapahtuma järjestetään ulkona, riski tartunnalle on olemassa.

– Kun väkeä on noin paljon liikkeellä, on todennäköistä tilastollisesti, että sinne sattuu joku tartunnankantaja. Siellä on toki anniskelutelttojakin, jotka ovat melkein kuin sisätiloja, Palonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat