Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hiilihydraattipitoisessa ruuassa syöpäyhdisteitä

Copyright MTV Oy 2001
Julkaistu 25.04.2002 15:45

Tukholman yliopiston tutkijoiden mukaan useissa tavallisissa ruoka-aineissa voi kypsennyksen yhteydessä syntyä akryyliamidi-nimistä syöpää aiheuttavaa ainetta. Ruotsin elintarvikevirasto tiedotti tutkimustuloksista keskiviikkona.

Yhdistettä syntyy hiilihydraattipitoisissa elintarvikkeissa kuumennuksen, friteerauksen, paistamisen ja grillauksen yhteydessä. Sen sijaan ruuan keittäminen ei aiheuta akryyliamidin muodostumista eikä sitä ole myöskään raaoissa ruuissa, sanoo Tukholman yliopiston ympäristökemian dosentti MARGARETA TÖRNQVIST. Akryyliamidin muodostuminen on yhteydessä lämpötilaan eli mitä kuumemmassa lämpötilassa ruoka valmistetaan, sitä enemmän yhdistettä muodostuu.

Suurimpia pitoisuuksia akryyliamidia on löydetty perunalastuista ja ranskalaisista perunoista. Yhdistettä on niissä ollut jopa 2 300 mikrogrammaa kiloa kohti. Myös leivistä, kekseistä ja pikkuleivistä sekä joistakin ryyneistä on löydetty korkeita määriä akryyliamidia.

Ravintosuositukset eivät muutu

- Ruotsin tutkimustulokset vaikuttavat vakavilta, koska kyse on syöpävaarallisesta aineesta, kommentoi Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Pirkko Raunemaa tutkimuksen tuloksia. Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä, kun noudatetaan tavallista ruokavaliota. - Akryyliamidia löytyy suuria määriä sellaisista elintarvikkeista, joita ei yleensä syödä valtavia määriä vaan lähinnä virkistyspalana. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä, että tilanne nyt tiedetään, että esimerkiksi runsaasti ranskanperunoita nauttivia ja muita riskiryhmiä voidaan varoittaa.

Ruotsin elintarvikevirasto ei aio tutkimuslöydöksen takia muuttaa ravintosuosituksiaan. Virasto on jo aiemmin kehottanut välttämään paistetun ja friteeratun ruuan syömistä sen suuren rasvapitoisuuden vuoksi, joten uusia ohjeita ei pidetä tarpeellisina. Samaa sanoo - Meillä on tällä hetkellä hyvät ja sopivat ravitsemussuositukset. Jos niitä noudatetaan, mitään ongelmaa ei koidu.

Pirkko Raunemaa:

Elintarviketeollisuus neuvottelupöydän ääreen

Ruotsissa tutkittujen tuotteiden listalta löytyy myös suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteita. Raunemaan mukaan Elintarvikevirasto aikoo mahdollisimman pian koota elintarviketeollisuuden edustajat yhteisen neuvottelupöydän ääreen. - Haluaisimme, että teollisuus omalta osaltaan tutkisi akryyliamidipitoisuuksia epäilyttävissä tuoteryhmissä. Jos korkeita pitoisuuksia löytyy, valmistusmenetelmiä on ehkä syytä muuttaa.

Raunemaan mukaan Elintarvikevirastossa mietitään lisäksi, pitäisikö kuluttajille antaa ruuanvalmistusohjeita, joissa paistamista korkeissa lämpötiloissa kehotetaan välttämään.

Ravinnossa muitakin syöpäriskejä

Eläinkokeista saatujen tulosten perusteella pienin akryyliamidiannos, joka näyttää lisäävän syöpäkasvainten muodostumista, on kaksi milligrammaa ruumiin painokiloa kohti päivässä. Ruotsalaisviranomaisten mukaan ruotsalaiset saavat akryyliamidia ravinnostaan keskimäärin 35 - 40 mikorgrammaa päivittäin. Yli kolmannes ravinnon akryyliamidista saadaan perunatuotteista, ja seuraavaksi eniten sitä tulee leivästä. Raunemaan mukaan vastaavia saantitietoja ei ole Suomesta saatavilla.

Raunemaa muistuttaa, että akryyliamidin aiheuttamaa syöpäriskiä arvioitaessa on hyvä pitää mielessä, että kolmasosa syövistä aiheutuu ravinnosta tai vedestä. Akryyliamidi voi selittää muutaman prosentin tapauksista. Muita merkittäviä syöpäriskiin vaikuttavia ravintotekijöitä ovat esimerkiksi PAH-yhdisteet, rasvat ja kuidun puute.

(Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseenVerkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia verojaKozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:15
    Sisäilma

    Poltatko tällaisia kynttilöitä? "Kannattaa välttää"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen14:11
    Toyota

    Toyota kutsuu Suomessa yli 1 250 autoa tarkastukseen

  • Eilen14:05
    Ilmiöt

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja