Hiilihydraattipitoisessa ruuassa syöpäyhdisteitä

Tukholman yliopiston tutkijoiden mukaan useissa tavallisissa ruoka-aineissa voi kypsennyksen yhteydessä syntyä akryyliamidi-nimistä syöpää aiheuttavaa ainetta. Ruotsin elintarvikevirasto tiedotti tutkimustuloksista keskiviikkona.

Yhdistettä syntyy hiilihydraattipitoisissa elintarvikkeissa kuumennuksen, friteerauksen, paistamisen ja grillauksen yhteydessä. Sen sijaan ruuan keittäminen ei aiheuta akryyliamidin muodostumista eikä sitä ole myöskään raaoissa ruuissa, sanoo Tukholman yliopiston ympäristökemian dosentti MARGARETA TÖRNQVIST. Akryyliamidin muodostuminen on yhteydessä lämpötilaan eli mitä kuumemmassa lämpötilassa ruoka valmistetaan, sitä enemmän yhdistettä muodostuu.

Suurimpia pitoisuuksia akryyliamidia on löydetty perunalastuista ja ranskalaisista perunoista. Yhdistettä on niissä ollut jopa 2 300 mikrogrammaa kiloa kohti. Myös leivistä, kekseistä ja pikkuleivistä sekä joistakin ryyneistä on löydetty korkeita määriä akryyliamidia.

Ravintosuositukset eivät muutu

- Ruotsin tutkimustulokset vaikuttavat vakavilta, koska kyse on syöpävaarallisesta aineesta, kommentoi Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Pirkko Raunemaa tutkimuksen tuloksia. Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä, kun noudatetaan tavallista ruokavaliota. - Akryyliamidia löytyy suuria määriä sellaisista elintarvikkeista, joita ei yleensä syödä valtavia määriä vaan lähinnä virkistyspalana. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä, että tilanne nyt tiedetään, että esimerkiksi runsaasti ranskanperunoita nauttivia ja muita riskiryhmiä voidaan varoittaa.

Ruotsin elintarvikevirasto ei aio tutkimuslöydöksen takia muuttaa ravintosuosituksiaan. Virasto on jo aiemmin kehottanut välttämään paistetun ja friteeratun ruuan syömistä sen suuren rasvapitoisuuden vuoksi, joten uusia ohjeita ei pidetä tarpeellisina. Samaa sanoo Pirkko Raunemaa: - Meillä on tällä hetkellä hyvät ja sopivat ravitsemussuositukset. Jos niitä noudatetaan, mitään ongelmaa ei koidu.

Elintarviketeollisuus neuvottelupöydän ääreen

Ruotsissa tutkittujen tuotteiden listalta löytyy myös suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteita. Raunemaan mukaan Elintarvikevirasto aikoo mahdollisimman pian koota elintarviketeollisuuden edustajat yhteisen neuvottelupöydän ääreen. - Haluaisimme, että teollisuus omalta osaltaan tutkisi akryyliamidipitoisuuksia epäilyttävissä tuoteryhmissä. Jos korkeita pitoisuuksia löytyy, valmistusmenetelmiä on ehkä syytä muuttaa.

Raunemaan mukaan Elintarvikevirastossa mietitään lisäksi, pitäisikö kuluttajille antaa ruuanvalmistusohjeita, joissa paistamista korkeissa lämpötiloissa kehotetaan välttämään.

Ravinnossa muitakin syöpäriskejä

Eläinkokeista saatujen tulosten perusteella pienin akryyliamidiannos, joka näyttää lisäävän syöpäkasvainten muodostumista, on kaksi milligrammaa ruumiin painokiloa kohti päivässä. Ruotsalaisviranomaisten mukaan ruotsalaiset saavat akryyliamidia ravinnostaan keskimäärin 35 - 40 mikorgrammaa päivittäin. Yli kolmannes ravinnon akryyliamidista saadaan perunatuotteista, ja seuraavaksi eniten sitä tulee leivästä. Raunemaan mukaan vastaavia saantitietoja ei ole Suomesta saatavilla.

Raunemaa muistuttaa, että akryyliamidin aiheuttamaa syöpäriskiä arvioitaessa on hyvä pitää mielessä, että kolmasosa syövistä aiheutuu ravinnosta tai vedestä. Akryyliamidi voi selittää muutaman prosentin tapauksista. Muita merkittäviä syöpäriskiin vaikuttavia ravintotekijöitä ovat esimerkiksi PAH-yhdisteet, rasvat ja kuidun puute.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja