Tukholman yliopiston tutkijoiden mukaan useissa tavallisissa ruoka-aineissa voi kypsennyksen yhteydessä syntyä akryyliamidi-nimistä syöpää aiheuttavaa ainetta. Ruotsin elintarvikevirasto tiedotti tutkimustuloksista keskiviikkona.
Yhdistettä syntyy hiilihydraattipitoisissa elintarvikkeissa kuumennuksen, friteerauksen, paistamisen ja grillauksen yhteydessä. Sen sijaan ruuan keittäminen ei aiheuta akryyliamidin muodostumista eikä sitä ole myöskään raaoissa ruuissa, sanoo Tukholman yliopiston ympäristökemian dosentti MARGARETA TÖRNQVIST. Akryyliamidin muodostuminen on yhteydessä lämpötilaan eli mitä kuumemmassa lämpötilassa ruoka valmistetaan, sitä enemmän yhdistettä muodostuu.
Suurimpia pitoisuuksia akryyliamidia on löydetty perunalastuista ja ranskalaisista perunoista. Yhdistettä on niissä ollut jopa 2 300 mikrogrammaa kiloa kohti. Myös leivistä, kekseistä ja pikkuleivistä sekä joistakin ryyneistä on löydetty korkeita määriä akryyliamidia.
Ravintosuositukset eivät muutu
- Ruotsin tutkimustulokset vaikuttavat vakavilta, koska kyse on syöpävaarallisesta aineesta, kommentoi Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Pirkko Raunemaa tutkimuksen tuloksia. Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä, kun noudatetaan tavallista ruokavaliota. - Akryyliamidia löytyy suuria määriä sellaisista elintarvikkeista, joita ei yleensä syödä valtavia määriä vaan lähinnä virkistyspalana. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä, että tilanne nyt tiedetään, että esimerkiksi runsaasti ranskanperunoita nauttivia ja muita riskiryhmiä voidaan varoittaa.
Ruotsin elintarvikevirasto ei aio tutkimuslöydöksen takia muuttaa ravintosuosituksiaan. Virasto on jo aiemmin kehottanut välttämään paistetun ja friteeratun ruuan syömistä sen suuren rasvapitoisuuden vuoksi, joten uusia ohjeita ei pidetä tarpeellisina. Samaa sanoo Pirkko Raunemaa: - Meillä on tällä hetkellä hyvät ja sopivat ravitsemussuositukset. Jos niitä noudatetaan, mitään ongelmaa ei koidu.
Elintarviketeollisuus neuvottelupöydän ääreen
Ruotsissa tutkittujen tuotteiden listalta löytyy myös suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteita. Raunemaan mukaan Elintarvikevirasto aikoo mahdollisimman pian koota elintarviketeollisuuden edustajat yhteisen neuvottelupöydän ääreen. - Haluaisimme, että teollisuus omalta osaltaan tutkisi akryyliamidipitoisuuksia epäilyttävissä tuoteryhmissä. Jos korkeita pitoisuuksia löytyy, valmistusmenetelmiä on ehkä syytä muuttaa.
Raunemaan mukaan Elintarvikevirastossa mietitään lisäksi, pitäisikö kuluttajille antaa ruuanvalmistusohjeita, joissa paistamista korkeissa lämpötiloissa kehotetaan välttämään.
Ravinnossa muitakin syöpäriskejä
Eläinkokeista saatujen tulosten perusteella pienin akryyliamidiannos, joka näyttää lisäävän syöpäkasvainten muodostumista, on kaksi milligrammaa ruumiin painokiloa kohti päivässä. Ruotsalaisviranomaisten mukaan ruotsalaiset saavat akryyliamidia ravinnostaan keskimäärin 35 - 40 mikorgrammaa päivittäin. Yli kolmannes ravinnon akryyliamidista saadaan perunatuotteista, ja seuraavaksi eniten sitä tulee leivästä. Raunemaan mukaan vastaavia saantitietoja ei ole Suomesta saatavilla.
Raunemaa muistuttaa, että akryyliamidin aiheuttamaa syöpäriskiä arvioitaessa on hyvä pitää mielessä, että kolmasosa syövistä aiheutuu ravinnosta tai vedestä. Akryyliamidi voi selittää muutaman prosentin tapauksista. Muita merkittäviä syöpäriskiin vaikuttavia ravintotekijöitä ovat esimerkiksi PAH-yhdisteet, rasvat ja kuidun puute.
(Mtv3-Finfood)
Uusimmat
-
13:32
Suomen hiihdon yksityistalliin tukku huippuja – mukana superlupaus
-
13:17
Valtteri Bottaksen tallilta vahvistus – ensi kaudelle kuljettajavaihdos
-
13:13
Supon ex-työntekijän Matti Saarelaisen virkarikosepäily syyteharkintaan
-
13:05
Sote-ministeri Kaisa Juuso sai eduskunnan luottamuksen
-
12:46
Jopa vuosia piileskelleitä etsintäkuulutettuja kaivettiin esiin Turussa
-
12:42
Ensimmäinen Hornet-hävittäjä poistuu tänään käytöstä – Ilmavoimien komentajalla kunniatehtävä
-
12:31
Tupac Shakurin kuolinpesä uhkaa artisti Drakea oikeustoimilla tekoälykappaleen vuoksi
-
12:18
STT:n tiedot: Hallituksella kolme vaihtoehtoa kotitalousvähennyksen leikkaamiseen
-
12:17
"Veri-Pena" takaisin kaukaloon – Pelicansin rivistössä toinenkin merkittävä muutos
-
12:06
Olkiluoto 3:n huolto jatkuu yli viikon – myös kakkosyksikkö irrotetaan sähköverkosta
-
12:01
Rohkea vai röyhkeä? Työelämäprofessorin vinkit suorapuheisuuteen: "Pysähdytään miettimään sitä, mitä kannattaa sanoa"
-
11:56
MTV seuraa tulospäivää: Pudonneet markkinahinnat ja poliittiset lakot söivät Terrafamen tulosta
-
11:38
Oppositio jätti jälleen uuden välikysymyksen – aiheena "Suomen näivettävä talouspolitiikka"
-
11:36
Poikkeuksellisia tulvia odotettavissa joissa ja järvissä – kesämökkiläisten syytä olla varuillaan
-
11:35
Vappu on lämmin, mutta olosuhteet kosteat: "Parempaa housua ja hametta päälle"
-
11:33
Oppilashuollon tiedonkulku saatava kuntoon: "Palveluiden siirto takaisin kuntiin olisi täysin järjetöntä"
-
11:29
Jättikö kohutälli jäljen Tappara-tähti Heljankoon? Muutokset "psykologisessa asetelmassa" mahdollisia
-
11:17
Kuolleen äitinsä vatsasta pelastettu vauva on kuollut Gazassa
-
11:08
Oulun Talvikankaan murhaepäilystä uutta tietoa: "Tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla"
-
11:01
Ketkä SM-liigafinalistit ovat tyrkyllä MM-Leijoniin? Kaksi erittäin vahvaa nimeä nousee esiin
-
Lataa lisää