Hiihtomuseosta 20 vuotta sitten varastettu Schmeisser-konepistooli löytyi huumerikollisen autosta

Elokuussa 2002 Lahden Hiihtomuseosta vietiin murtovarkaudessa konepistooli. 20 vuotta myöhemmin ase löytyi huumerikoksen tutkinnassa. Ase oli yhä Lahdessa.

Hiihtomuseon näyttelytiloissa oli esillä konepistooli osana suomalaisen sotilaan talvisodan varusteita esittelevää kokonaisuutta. Vitriinin teemana oli suksien rooli kaukopartiotehtävissä.

Yksi vitriinissä olleista esineistä oli saksalainen MP.28-II "Schmeisser" -konepistooli. Ase oli deaktivoitu, mutta toimenpide oli tehty vain hitsaamalla aseen piipun päähän pieni palanen.

Sotamuseo oli antanut konepistoolin vuonna 1989 säilytettäväksi Lahteen osaksi silloin perustetun Hiihtomuseon perusnäyttelyä.

Konepistooli oli kadotessa deaktivoitu, löytyessä toimintakuntoinen.

Murtomiehet pakenivat ase mukanaan

Aamuyöllä 21. elokuuta ase vaihtoi kuitenkin omistajaa. Museoon oli murtauduttu ja konepistooli viety.

Murtautuja oli rikkonut kolmen eri oven lasit, yhden lasiseinän ja yhden lasivitriinin päästäkseen käsiksi aseeseen. Rikospaikalta löytyi vain lähes metrinen metalliesine, jolla murto oli ilmeisesti tehty.

STT kertoi, että valvontakameroissa näkyi ainakin kaksi nuorehkoa miestä, jotka ehtivät paeta vain hieman ennen vartijoiden ja poliisin saapumista.

Poliisin tutkintatoimista huolimatta ase jäi kateisiin. Kesti kaksi vuosikymmentä, ennen kun virkavalta kohtasi aseen jälleen.

Konepistooli oli miehen autossa aselaukussa.

Poliisitutkinnan sivuosumana sarjatuliase

Vuonna 2022 poliisi oli päässyt erään törkeän huumausainerikoksen jäljille. Kilotason amfetamiinikaupasta epäillyn miehen autoon tehdyssä etsinnässä löytyikin virkavallan yllätykseksi mainittu konepistooli.

Konepistooli lippaineen ja patruunoineen löytyi joulukuun lopussa vuonna 2022. Ase ehti siis olla teillä tietymättömillä yli 20 vuotta.

Sarjatuliase katsottiin toimintakuntoiseksi, eli kateissa olon aikana aseen deaktivointi oli purettu.

Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, että aseesta ei ollut ennakkoon tietoa, vaan kyseessä oli ”aikamoinen sivuosuma”. Sarjatuliaseita löydetään muutenkin tutkinnoissa harvoin.

Miehellä oli aseeseen myös lippaat.

Mies: Hankin aseet turvakseni

Esitutkinnassa kävi ilmi, että mies omistaa myös deaktivoidun Suomi-konepistoolin. Kun hänelle oli luvattu pääsy tutkintavankeudesta asetta vastaan, oli hän hakenut ja luovuttanut aseen virkavallalle.

Asetta ei ollut deaktivoitu nykyisten säädösten mukaisesti. Miehen puhelimesta löytyikin keskustelu aseen tekemisestä uudelleen toimintakuntoiseksi.

Mies kertoi hankkineensa kummatkin aseet loppuvuonna 2022. Syyksi hän kertoi itsensä ja perheensä turvaamisen. Taustalla oli hänen kertomansa mukaan kiristys ja uhkailu. Hän kertoi tämän vuoksi pitänyt aseita mukanaan. 

Asemies haettiin Egyptistä asti

Tuomio miehelle tapahtuneista annettiin vasta tämän vuoden maaliskuussa. Mies oli tapauksen tutkintavankeuden päätyttyä lähtenyt maailmalle ja hänet oli lopulta otettu kiinni kansainvälisellä etsintäkuulutuksella Egyptistä tämän vuoden alussa.

Oikeus katsoi asemiehen välittäneen toiselle miehelle kaksi kiloa amfetamiinia.

Miehen hallusta oli takavarikoitu myös joitain kymmeniä grammoja hasista ja hänen asuntonsa kellarikerroksesta kannabiskasveja.

Vuonna 1988 syntynyt Pete Christian Riikonen tuomittiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, kätkemisrikoksesta, törkeästä huumausainerikoksesta sekä huumausainerikoksesta 3 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 

Hänet tuomittiin menettämään valtiolle Suomi-konepistoolin ja sitä koskevan deaktivointitodistuksen.

Toinen mies tuomittiin runsaan vuoden vankeustuomioon törkeästä huumausainerikoksesta. Hänen tuomiotaan alennettiin toisen, vuosien pituisen huumetuomion takia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mysteerimies räiski konepistoolilla – poliisi löysi toimivan sarjatuliaseen auton takapenkiltä 0:35

Mysteerimies räiski konepistoolilla – poliisi löysi toimivan sarjatuliaseen auton takapenkiltä.

Lue myös:

    Uusimmat