Museomurrossa yli 20 vuotta sitten viety historiallinen konepistooli löytyi Lahdessa – ase ei palaa rikospaikalle

Lahden Hiihtomuseosta varastettiin murrossa deaktivoitu saksalainen konepistooli vuonna 2002. Saksalainen MP 28 II-konepistooli löytyi toimintakuntoiseksi muutettuna 20 vuotta myöhemmin huumerikostutkinnassa.

Hiihtomuseon johtaja Tuulia Tuomi kertoo, että museo on saanut aseen löytymisestä tiedon poliisilta. 

Parinkymmenen vuoden takaisen murtovarkauden saaliin löytyminen oli Tuomesta hämmästyttävää: tieto 20 vuoden takaisesta asevarkaudesta oli näet tällä vuosikymmenellä pestissä aloittaneelle Tuomelle uusi. Tapahtumasta ja sen taustoista piti kysellä talossa pidempään olleilta.

Konepistooli oli Sotamuseolta lainassa osana Hiihtomuseon silloista perusnäyttelyä. STT:n mukaan vitriinissä olleet sotilaan varusteet kertoivat suksien roolista kaukopartiotehtävissä.

Tuomi kertoo, että ase ei tule palaamaan Hiihtomuseoon. Ampumahiihdon taustaa käsitellään museossa nyt toisella tavoin.

– Näyttelyt olivat [20 vuotta sitten] aivan erilaisia, Tuomi toteaa.

Hän uskoo, että Sotamuseolla on erilaiset intressit saada kokoelmiinsa kuuluva esine takaisin.

Konepistooli oli kadotessa deaktivoitu, löytyessä toimintakuntoinen.

Maanpuolustuskorkeakoulun tiedotuspäällikkö Ossian Hartig kertoo, että ase on palautunut Sotamuseolle noin vuosi sitten.

Ase on tällä hetkellä varastoituna, eikä sitä toistaiseksi ole suunniteltu laitettavaksi näytteille.

Näyttelyt suunnitellaan kokonaisuuksina, ja ei ole pois suljettua, että ase päätyy vielä myöhemmin esille, Hartig kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Aseen tarina on yhä epäselvä. Mies, jonka hallusta ase löytyi, kertoi vasta ostaneensa sen omaksi turvakseen. Mitä kautta ase hänelle tarkalleen päätyi, jäi tutkinnassa epäselväksi.

Lue myös:

    Uusimmat