Hiihtokeskusalan sovittelu päättyi tuloksettomana – lakko alkaa kuudessa hiihtokeskuksessa torstaina

Hiihtokeskusalan sovittelu on päättynyt tuloksettomana, kertoo valtakunnansovittelija Twitterissä.

Osapuolten kannat olivat liian kaukana toisistaan eikä sovintoehdotusta ollut mahdollista jättää, totesi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Sovittelun kariutuminen merkitsee, että Palvelualojen ammattiliiton (PAM) ilmoittama lakko kuudessa hiihtokeskuksessa toteutuu. Lakko alkaa torstaina ja päättyy lauantaina.

Työnseisaus koskee Rukakeskusta, Pyhätunturia, Leviä, Vuokatin ja Tahkon rinteitä sekä Yllästä.

PAM ja Mara neuvottelivat ensi vuoden palkankorotuksista pääsemättä sopuun. Vuosi sitten neuvoteltu hiihtokeskusalan työehtosopimus päättyi lokakuun lopulla.

Työantajapuolta edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut (Mara) syytti PAMia haluttomuudesta etsiä kiistaan ratkaisua. Maran mukaan PAM on ollut koko sovittelun ajan passiivinen ja haluton etsimään ratkaisua, joka turvaisi yritysten toiminnan heikkenevässä taloustilanteessa ja kohtuullisen palkkaratkaisun työntekijöille.

PAMin tarkoituksena näyttää olevan aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa alan yrityksille ja niiden asiakkaille, työnantajaliitto syytti.

Kotimaan hiihtomatkailu hyytyy

Maran mukaan viime talvikausi oli hiihtokeskusalalla hyvä, kun eri maiden matkustusrajoitukset rajoittivat suomalaisten matkailua ulkomaille ja keskuksiin tuli paljon kotimaisia asiakkaita. Nyt alkavan kauden tilanne on toisenlainen.

–  Ulkomaalaisten asiakkaiden varaustilanne näyttää esimerkiksi Pohjois-Suomessa hyvältä. Kotimaisten asiakkaiden varaustilanne on selvästi jäljessä viime kaudesta, samoin kuin hiihtokeskusten toteutunut kehitys tämän vuoden loka-marraskuulta, sanoi Maran työmarkkinajohtaja Olli Varmo tiedotteessa.

Varmo sanoi työnantajapuolen ymmärtävän, että ruuan, sähkön, energian ja liikkumisen kustannusten nousu kurittaa työntekijöitä, mutta sama koskee myös hiihtokeskusyrityksiä.

– Etenkin kotimaisten asiakkaiden kotimaan matkojen ostoaikeet ovat kääntyneet selvään laskuun, Varmo sanoi.

Taustalla on Varmon mukaan kunta-alan palkankorotukset, joihin yksityisellä sektorilla ei ole mahdollisuuksia.

– Kunnat voivat ammentaa rahaa veronmaksajien lompakoista, mutta yksityiset yritykset eivät voi. Kunnat ovat sotkeneet pahasti myös yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut, Varmo paheksui.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja